Linkovi

Zelenski sa liderima G-7 u Japanu; Prigožin: Vojska ostavila Wagner bez zaštite u Bahmutu


Predsjednik Ukrajije Volodimir Zelenski govori putem video linka tokom ceremonije otvaranja samita Savjeta Evrope u Rejkeviku, Island, 16. maja 2023.
Predsjednik Ukrajije Volodimir Zelenski govori putem video linka tokom ceremonije otvaranja samita Savjeta Evrope u Rejkeviku, Island, 16. maja 2023.

Lideri Grupe sedam koji se sastaju u Hirošimi, u Japanu, kasnije ove nedjelje, trebalo bi da razgovaraju sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Bijela kuća.

"Očekujemo neku vrstu angažmana između lidera G-7 i predsjednika Zelenskog", rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan novinarima tokom leta avionom Air Force 1 na putu prema Aljasci, i daje ka Japanu. "Parametri toga se još razrađuju."

Više od godinu dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, sastanak G-7 će se fokusirati na podršku odbrani Ukrajine i jačanje ekonomskog pritiska na Rusiju. Sullivan je rekao da će se samit fokusirati na implementaciju i primjenu sankcija, zatvaranje mreža za utaju i zatvaranje rupa u zakonu.

"SAD će imati paket sankcija pridodat izjavom G-7 koja će se usredsrediti na ovo pitanje sprovođenja", rekao je on.

Raketni napadi

Rusija je ispalila više od 30 krstarećih raketa na različite dijelove Ukrajine, a ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 29 od njih, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Jedna osoba je poginula, a dvije su ranjene kada je ruski projektil udario industrijsku zgradu u južnom regionu Odesa, saopštio je portparol regionalne vojne administracije Serhij Bračuk.

U Kijevu, šef kijevske vojne administracije, Sergej Popko, rekao je da su ukrajinske snage oborile sve ruske rakete usmjerene na region. Popko je rekao da su krhotine koje su padale izazvale požare u nekoliko oblasti oko Kijeva.

Prigožin: Jedinice Ministarstva odbrane se povuke, otkrile nam bokove

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Wagner, optužio je u četvrtak jedinice redovne ruske vojske da su se povukle 570 metara sjeverno od grada Bahmuta na istoku Ukrajine, ostavljajući bokove sopstvenih boraca otkrivenim.

Reuters nije bio u mogućnosti da potvrdi njegovu tvrdnju, a rusko Ministarstvo odbrane nije odmah komentarisalo tvrdnje.

Snage Wagnera predvodile su napad na Bahmut, uz određenu podršku regularne vojske posljednjih mjeseci. u jednoj od najkrvavijih i najdužih bitaka u ratu koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Čovjek sadi suncokret u svojoj bašti u blizini oštećenog ruskog tenka i njegove otkinute kupole u selu Velika Dimerka, Kijevska oblast, Ukrajina, 17. maj 2023.
Čovjek sadi suncokret u svojoj bašti u blizini oštećenog ruskog tenka i njegove otkinute kupole u selu Velika Dimerka, Kijevska oblast, Ukrajina, 17. maj 2023.

Prigožin, koji je više puta optuživao vrh ruske vojske da ne čini dovoljno da podrži njegove ljude, zatražio je od Ministarstva odbrane da učini sve što je u njihovoj moći da zaštiti bokove u Bahmutu nakon, kako je naveo, povlačenja.

"Nažalost, jedinice ruskog Ministarstva odbrane povukle su se do 570 metara sjeverno od Bahmuta, otkrivajući naše bokove", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci.

"Apelujem na najviše rukovodstvo Ministarstva odbrane – javno – jer se moja pisma ne čitaju", rekao je Prigožin.

"Molim vas da ne odustajete od bokova", rekao je on obraćajući se ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu i Valeriju Gerasimovu, načelniku Generalštaba.

Wagner tvrdi da je zauzeo veći dio uništenog grada - iako uz ogromnu ljudsku cijenu. Ali Ukrajina saopštava da su njene snage poslednjih dana ponovo zauzele teritoriju oko Bahmuta.

Moskva vidi Bahmut, grad sa sa predratnim stanovništvom od 70.000 , kao potencijalnu odskočnu dasku ka osvajanju ostatka istočnog industrijskog regiona Donbasa koji se graniči sa Rusijom.

U izvještaju su korišćene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG