Linkovi

Zelenski: Rat se postepeno vraća na teritoriju Rusije


Ukrajinski predsjednik Zelenski
Ukrajinski predsjednik Zelenski

Visoki ukrajinski zvaničnik je izvijestio o teškim borbama na sjeveroistoku zemlje, dok je ruska vojska saopštila da je zaustavila ukrajinske snage na sjeveroistoku i oborila tri ukrajinska drona koja su bila usmjerena ka Moskvi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je nedjelju kao „dobar i moćan dan” na frontu, posebno u blizini Bahmuta, gdje ukrajinske snage tvrde da vraćaju teritoriju pod svoju kontrolu.

Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost za napade dronovima, ali je Zelenski rekao da se rat „postepeno vraća na teritoriju Rusije – u njene simbolične centre”.

Ruske snage su u nedjelju uveče gađale zgradu u Harkovu, gdje nije bilo izvještaja o povrijeđenima.

Zelenski je izvijestio da je broj poginulih u ruskom napadu na školu u sjevernom gradu Sumi u subotu porastao na dva nakon što su spasilačke ekipe očistile ruševine sa tog mjesta.

Ukrajina je prošlog mjeseca pokrenula kontraofanzivu fokusirajući se borbe na jugu i oko Bahmuta.

Kako tvrde zvaničnici, vojska je uspjela da povrati oko 200 kvadratnih kilometara teritorije na jugu, ali je napredak ograničen zbog ruskih rovova i mina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG