Linkovi

Zelenski poziva Evropu na zajedničku proizvodnju oružja za odbranu od Rusije


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je uvjerenje da bi Rusija mogla biti poražena i upozorio da je rat u Ukrajini pokazao da Evropa treba da razvije zajedničku proizvodnju oružja s Ukrajinom i izgradi dovoljan arsenal oružja za svoju odbranu.

"Dvije godine ovog rata su dokazale da je Evropi potreban vlastiti dovoljan arsenal za odbranu slobode. Vlastiti potencijal koji će omogućiti cijeloj Evropi, ili bilo kojem njenom dijelu, da se održi i očuva u bilo kojoj globalnoj situaciji", rekao je.

Zelenski je ovo izjavio putem video linka na odbrambenoj konferenciji u Stockholmu u nedjelju, dok je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom izrazio opredijeljenost svoje zemlje da podrži Kijev.

"Švedska vojna, politička i ekonomska podrška Ukrajini ostaje glavni vanjskopolitički zadatak švedske vlade u narednim godinama", objavio je on tokom događaja na X-u, raniji Twitter.

Japan je također obećao podršku Kijevu u nedjelju kada je japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa doputovala u nenajavljenu posjetu, postavši prvi zvanični strani posjetilac u glavnom gradu Ukrajine 2024. godine.

"Japan je odlučan da nastavi da podržava Ukrajinu kako bi se mir mogao vratiti Ukrajini", rekla je Kamikava preko prevodioca na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Kamikawa, koja je zbog zračne uzbune u Kijevu bila prisiljena otići u sklonište za bombe, osudila je ruske raketne i bespilotne napade na civile, posebno na Novu godinu, dodajući da će njena zemlja obezbijediti dodatnih 37 miliona dolara povjereničkom fondu NATO-a za pomoć u kupovini sistema za detekciju dronova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG