Linkovi

Ministar odbrane Ukrajine podnio ostavku


Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov
Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov zvanično je podnio ostavku predsjedniku parlamenta.

"Bila je čast služiti ukrajinskom narodu i raditi za ukrajinsku armiju poslednja 22 mjeseca, najteži period moderne historije Ukrajine", napisao je Reznikov na društvenoj mreži X.

Dan ranije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odlučio smijeniti ministra odbrane Oleksija Reznikova i da će zatražiti od parlamenta ove sedmice da ga zamijeni Rustemom Umerovom, šefom glavnog ukrajinskog fonda za privatizaciju.

Najava, objavljena u njegovom noćnom video obraćanju naciji, predstavlja najveću promjenu u odbrambenom sektoru Ukrajine od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, izvještava Reuters.

Reznikov, koji je imenovan za ministra odbrane u novembru 2021. godine, pomogao je da se osiguraju milijarde dolara zapadne vojne pomoći, ali su ga pratile optužbe za korupciju njegovog Ministarstva koje je on opisao kao klevetu.

"Odlučio sam da zamijenim ministra odbrane Ukrajine. Oleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata punih razmjera", rekao je Zelenski.

"Vjerujem da su Ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom i sa cjelokupnim društvom."

Promjenu ministra odbrane mora odobriti parlament, ali će je vjerovatno podržati većina poslanika, piše Reuters. Zelenski je rekao da očekuje da će parlament odobriti imenovanje Umerova.

Umerov, 41-godišnji bivši poslanik nalazi se na čelu ukrajinskog Fonda za državnu imovinu od septembra 2022. godine.

U februaru ove godine vođa frakcije Zelenskog u parlamentu rekao je da će Reznikov biti zamijenjen generalom Kirilom Budanovim, no poslije je rečeno da neće biti kadrovskih izmjena u Ministarstvu.

Glasine o mogućoj ostavci ili svrgavanju Reznikova rasle su se nakon niza optužbi za korupciju unutar Ministarstva.

Reznikov je poslije tih prvih izveštaja rekao da ne planira da podnese ostavku, ali je dodao da će svaku odluku o njegovoj budućnosti donijeti predsjednik.

XS
SM
MD
LG