Linkovi

Zelenski najavio smjene zvaničnika nakon navoda o korupciji


Zelenski
Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopćio je da će u vladi, regionalnoj upravi i sigurnosnim snagama uskoro biti izvršene promjene nakon navoda o korupciji, skoro godinu dana od početka ruskog rata u Ukrajini.

Zelenski u svom noćnom video obraćanju nije rekao koji će tačno dužnosnici biti zamijenjeni.

Rekao je da će biti pojačan nadzor nad putovanjima u inozemstvo u službene svrhe.

Ukrajinski mediji prenijeli su da bi brojni minstri i visoki dužnosnici mogli biti otpušteni, nakon što Zelenski želi da reformira upravu.

Ukrajina ima dugu historiju korupcije i nestabilnih vlada, ali je bilo malo takvih primjera od početka rata prošle godine, ocjenjuje Reuters.

Policija za suzbijanje korupcije saopćila je u nedjelju da je privela zamjenika ministra infrastrukture zbog sumnje da je primio mito od 400.000 dolara da bi olakšao uvoz generatora u Ukrajinu u vrijeme ratnih dejstava u septembru prošle godine.

Istovremeno, zamjenik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko zatražio je od Zelenskog da ga razriješi dužnosti.

Timošenko nije rekao zbog čega daje ostavku.

"Zahvaljujem predsjedniku Zelenskom na povjerenju i prilici da vršim dobra djela svakog dana i svakog minuta", napisao je Timošenko na Telegramu.

Ukrajinski mediji prenijeli su da bi njegov odlazak mogao biti dio promjena u upravi koje je Zelenski najavio.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG