Linkovi

Zelenski: Lideri sa neutralnim stavom su populisti


Zelenski
Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je prozvao lidere koji su zauzeli stav neutralnosti u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, nazivajući ih populistima, piše AP.

Komentari Zelenskog, u video-linku pred odborom meksičkih zakonodavaca, očigledno su upućivali na lidere kao što je brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva. Brazilski lider je odbio da dostavi oružje Ukrajini, a čini se da pripisuje krivicu objema stranama i predložio je klub nacija uključujući Brazil i Kinu da posreduju u miru.

Meksiko, pod predsjednikom Andrésom Manuelom Lopezom Obradorom, glasao je za osudu invazije, iako je odbio uvesti ekonomske sankcije Rusiji.

"Postoje neki lideri koji nisu posjetili Ukrajinu nijednom i koji nisu vidjeli šta je donijela brutalna ruska agresija i zašto je važno braniti živote", rekao je Zelenski, dodajući "ali samo u potrazi za nekom vrstom populizma govore stvari kao što Ukrajina navodno nije spremna da ide na mir".

Zelenski je takođe kritikovao "različite kompanije i velike multinacionalne kompanije koje žele da zarade milione trgujući sa Rusijom", dodajući "nažalost, svijet je pun licemjerja".

Ranije ovog mjeseca, Lula je rekao novinarima u Abu Dabiju da su dvije nacije - Rusija i Ukrajina - odlučile da uđu u rat, a dan ranije u Pekingu je rekao da SAD moraju prestati "stimulirati" nastavak borbi i početi razgovarati o miru.

Lula je također sugerirao da bi Ukrajina mogla ustupiti Krim kako bi prekinula rat, što su glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko i drugi odbacili.

Ukrajinski predsjednik dobio je očekivane ovacije poslanika Grupe prijateljstva Meksiko-Ukrajina, od kojih većina pripada opozicionim strankama.

López Obrador je 2022. godine osudio politiku NATO-a o podršci Ukrajini, tvrdeći da je to ekvivalentno rekavši: "Ja ću snabdjeti oružje, a vi ćete snabdjevati mrtve. To je nemoralno."

"Kako je lako reći: 'Evo, poslaću vam ovoliko novca za oružje", rekao je Lopez Obrador. "Zar se rat u Ukrajini nije mogao izbjeći? Naravno da jeste."

Lopez Obrador nije rekao kako, već samo da Rusija ne vrši invaziju. Godine 2022., pola tuceta poslanika iz stranke Morena Lopeza Obradora pomoglo je u stvaranju kongresnog "Komiteta prijateljstva između Meksika i Rusije".

Stranka Morena saopštila je da "poštujemo slobodu mišljenja naših članova" nakon što je grupa mladih koja je očigledno povezana sa strankom poslala otvoreno pismo ruskom ambasadoru podržavajući invaziju.

Rusija je ove sedmice vršila neku vrstu diplomatskog pritiska u Latinskoj Americi. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao se u srijedu s predsjednikom Nikaragve Danielom Ortegom, a njih dvojica su saosjećali zbog američkih sankcija.

Lavrov se u četvrtak sastao s nedavno reizabranim kubanskim predsjednikom Miguelom Díaz-Canelom, tokom posljednje etape latinoameričke turneje koja ga je odvela u Brazil, Nikaragvu i Venecuelu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG