Linkovi

Zelenski u Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na opravdanost slanja naoružanja


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (REUTERS/Caitlin Ochs)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (REUTERS/Caitlin Ochs)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija ukazao na opravdanost isporuka naoružanja Kijevu i kaznenih mjera protiv Rusije.

Zelenski je podržao donošenje rezolucija Ujedinjenih nacija kao metoda odbrane osnivačke Povelje svjetske organizacije.

Odjeven u maslinasto-zelenu kombinaciju, Zelenski je prisustvovao zasjedanju Vijeća sigurnosti – prvom otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu februara 2022.

U pokušaju da učvrsti podršku Ukrajini, Zelenski je govorio i o proširenju broja članica Vijeća sigurnosti - pitanju važnom za mnoge članice svjetske organizacije.

„Ne treba da čekamo da se agresija završi. Moramo da djelujemo sada. Naša težnja za mirom treba da pokrene reformu”, rekao je Zelenski.

Velika većina država članica Ujedinjenih nacija je u nekoliko navrata usvajala rezolucije kojima je osuđivala rusku invaziju i zahtijevala od Moskve da povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine.

Argument koji je korišten za to je da je Rusija prekršila Povelju UN – donijetu 1945.

Ukrajinski predsjednik je govorio u, kako djeluje ključnom trenutku za rusku kontraofanzivu čiji je cilj izbacivanje ruskih snaga iz Ukrajine.

U svom obraćanju, generalni sekretar Antonio Guterres, poručio je da, kako ga je označio, ruski rat u Ukrajini pooštrava geopolitičke tenzije i podjele, prijeti regionalnoj stabilnosti, povećava nuklearnu prijetnju i stvara duboke pukotine u sve multipolarnijem svijetu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji nije bio u sali dok je Zelenski govorio, optužio je zapadne zemlje da su selektivne u primjeni povelje UN i da je koriste „od slučaja do slučaja, isključivo na osnovu svojih parohijalnih geopolitičkih potreba”.

„To je rezultiralo potresima u globalnoj stabilnosti kao i pogoršanjem i podsticanjem novih žarišta - povećali su se rizici od globalnog konflikta”, rekao je Lavrov.

Prije početka zasjedanja, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja usprotivio se mogućnosti da se Zelenski obrati članovima Vijeća sigurnosti – tijelu kojem predsjedava Albanija.

„Za ovo postoji rješenje. Ako se saglasite da zaustavite rat - predsjednik Zelenski neće uzeti riječ”, odgovorio mu je albanski premijer Edi Rama koji predsjedava sjednicom.

Na komentar ruskog diplomate da Rama pokušava da sastanak pretvori u komični program, aludirajući na to da je Zelenski nekada bio komičar, Rama je - uz smijeh prisutnih - poručio da „ovo nije specijalna operacija albanskog predsjedništva”, što je bila aluzija na ruske tvrdnje da je rat u Ukrajini „specijalna vojna operacija”.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu Vijeće sigurnosti se sastajalo desetine puta. Nije, međutim, bio u mogućnosti da preduzme bilo kakve mjere jer Rusija, kao stalna članica, ima pravo veta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG