Linkovi

Susret Erdogana i Zelenskog: Turska spremna da organizuje mirovni samit Ukrajine i Rusije


Susret Zelenskog i Erdogana
Susret Zelenskog i Erdogana

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da je Turska spremna da bude domaćin mirovnih razgovora Rusije i Ukrajine.

"Spremni smo da budemo domaćini mirovnog samita kojem će prisustvovati i Rusija. Nastavićemo da se solidarišemo sa Ukrajino, nastavićemo da radimo na okončanju rata sa pravednim mirom zasnovanim na pregovorima", rekao je Erdogan poslije susreta sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Istanbulu.

Turski lider dodao je da je sa Zelenskim razgovarao o bezbjednosti luka i plovidbe u Crnom moru, razmjeni zarobljenika i bezbjednosti u snabdijevanju hranom i naglaso da on i ukrajinski predsjednik dijele iste stavove.

Zelenski je rekao da Rusija neće biti pozvana na prvi mirovni samit koji bi trebalo da bude održan u Švajcarskoj. Istakao je da bi ruski predstavnik mogao da bude pozvan na naredni sastanak nakon što se u Švajcarskoj sa ukrajinskim saveznicima utvrdi mapa puta za mir.

Dvojica lidera sastala su se u palati Dolmabahče u Istanbulu.

Turska, članica NATO, nastojala je da tokom dvogodišnjeg rata održi dobre odnose i sa Moskvom, i sa Kijevom, a Erdogan se predstavlja kao ključni posrednik i mogući mirotvorac.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG