Linkovi

Zelenski u Kopenhagenu poslije odluke o avionima F-16: Uvjeren sam da će Rusija izgubiti rat


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i danska premijerka Mette Frederiksen sjede u borbenom avionu F-16 u zrakoplovnoj bazi Skrydstrup u Vojensu.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i danska premijerka Mette Frederiksen sjede u borbenom avionu F-16 u zrakoplovnoj bazi Skrydstrup u Vojensu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u Danskoj da je, zbog obećanja da će Ukrajini biti dostavljeni borbeni avioni F-16, uvjeren da Ukrajina može da okonča rusku invaziju.

Danska i Holandija su u nedjelju najavile da će isporučiti F-16 Ukrajini, a prvih šest aviona, američke proizvodnje, trebalo bi da budu dostavljeni oko Nove godine.

Washington je odobrio isporuku aviona uoči posjete Zelenskog Kopenhagenu.

"Danas smo uvjereni da će Rusija izgubiti ovaj rat", rekao je Zelenski hiljadama ljudi koje su se okupile ispred danskog parlamenta da čuju njegov govor.

Rusija je u ponedjeljak saopštila da će ta odluka samo eskalirati sukob, dok je Ukrajina saopštila da će ti avioni pomoći da se okonča invazija Moskve.

"Činjenica da je Danska sada odlučila da pokloni Ukrajini 19 aviona F-16 dovodi do eskalacije sukoba", rekao je ruski ambasador Vladimir Barbin u izjavi koju je citirala danska novinska agencija Ricau.

"Skrivajući se iza premise da Ukrajina sama mora da odredi uslove za mir, Danska svojim djelima i riječima nastoji da ostavi Ukrajinu bez drugog izbora osim da nastavi vojnu konfrontaciju sa Rusijom", rekao je on.

Kijev je rekao da su avioni od vitalnog značaja za uspjeh Ukrajine da potisne ruske snage sa svoje teritorije u kontraofanzivi koja se sporo odvija od početka juna, jer bi spriječio ruske borbene avione da napadaju ukrajinske snage.

"Nadmoć u vazduhu je ključ uspjeha na zemlji", rekao je portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat, prenijeli su ukrajinski mediji.

Danski ministar odbrane Jakob Ellemann-Jensen rekao je da Ukrajina može da koristi donirane F-16 samo na svojoj teritoriji.

"Poklanjamo oružje pod uslovom da se njime protjera neprijatelj sa teritorije Ukrajine. I ništa dalje od toga", rekao je u ponedjeljak Ellemann-Jensen. "To su uslovi, bilo da je riječ o tenkovima, borbenim avionima ili nečem drugom."

Danska će isporučiti ukupno 19 aviona. Holandija ima ukupno 42 F-16, ali tek treba da odluči da li će svi biti donirani.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je u subotu da su ukrajinski piloti počeli sa obukom, ali će im biti potrebno najmanje šest mjeseci, a možda i duže da obuče i inženjere i mehaničare.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je tu odluku "prelomnim sporazumom".

"Čini me ponosnim što će Danska, zajedno sa Holandijom, donirati borbene avione F-16 ukrajinskoj borbi za slobodu protiv Rusije i njene besmislene agresije", rekao je Zelenski poslije posjete holandskoj vazduhoplovnoj bazi sa premijerom Markom Rutteom.

Poslije posete Holandiji Zelenski je otputovao u Dansku, gdje su njega i njegovu suprugu primili danska premijerka Mette Frederiksen, drugi ministri i princeza Maryu vazduhoplovnoj bazi Skrydstrup u južnoj Danskoj gdje će ukrajinski piloti dobiti obuku za F-16 u narednim mjesecima.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG