Linkovi

Zelenski: Američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu, uskoro na frontu


Arhiv - Američki vojnici na tenku M1 Abrams tokom vježbi u Njemačkoj, 2. juna 2022.
Arhiv - Američki vojnici na tenku M1 Abrams tokom vježbi u Njemačkoj, 2. juna 2022.

Američki tenkovi Abrams stigli su u Ukrajinu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Dobre vijesti od ministra (odbrane) Umerova. Abramsi su već u Ukrajini i spremaju se da pojačaju naše brigade", rekao je on preko aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Predsjednik SAD Joe Biden rekao je prošle nedjelje da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini ove nedjelje.

U međuvremenu, ruski zvaničnici saopštili su u ponedjeljak da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila ukrajinske bespilotne letjelice iznad dva regiona Rusije, kao i iznad Crnog mora i poluostrva Krim koji je okupirala Rusija.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je preko Telegrama da je presrelo dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Kurske oblasti i još dvije iznad regiona Brjanska. Oba regiona graniče sa Ukrajinom.

Roman Starovojt, regionalni guverner Kurska, rekao je da je oštećeno nekoliko kuća i administrativne zgrade, ali da nema izvještaja o žrtvama.

Rusko Ministarstvo odbrane je također saopštilo da je uništilo četiri drona iznad Krima i sjeverozapadnog dijela Crnog mora.

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedjeljak da je Rusija izvršila napade preko noći sa 19 dronova, 12 krstarećih raketa i dvije protivbrodske rakete.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je svih 19 iranskih dronova Šahed, kao i 11 krstarećih raketa, saopštila je vojska.

Jedno od žarišta napada bila je oblast Odese na jugu Ukrajine, gdje su zvaničnici rekli da je jedna žena povređena i da je oštećeno skladište i privatna kuća.

U izvještaju su korištene informacije AP, Reutersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG