Linkovi

'Zelene' teretane troše kalorije - i proizvode struju


'Zelene' sprave koje proizvode struju dok se na njima vježba
'Zelene' sprave koje proizvode struju dok se na njima vježba

Sprave za vježbanje koje proizvode struju pojavljuju se diljem SAD, u sve više teretana, sveučilišnih sportskih centara, pa i u rekreativnim prostorima društvenih centara

Moderna teretana tipično troši mnogo struje za pokretanje traka za trčanje, za velike televizore koje vježbačima pružaju zabavu, te za klima uređaje. Neke američke teretane sad pokušavaju ne samo koristiti manje struje, nego čak i dodati struju u elektroopskrbnu mrežu.

Kako bi izgledala dobro u kupaćem kostimu, na predstojećem odmoru na Hawajima, Cory Bilger ovih dana marljivo vježba na eliptičnom ergometru u portlandskoj teretani nazvanoj Green Microgym. Ne samo da pritom izgara kalorije, ona i proizvodi struju: "Evo, ovdje pokazuje koliko sam točno struje proizvela: 4,19 i još se stvara."

To je 4,19 wat-sati energije koju Cory stvara samo radeći nogama i rukama … i pomalo se znojeći. Eliptični ergometar na kojemu vježba proizvod je kompanije Resource Fitness. Direktor tehnološkog odjela te tvrtke Aaron Bird kaže da sprava stvara električnu struju na jednak način kao i vjetrenjača: "Vjetar pokrene turbinu, ta se kinetička energija putem generatora pretvori u električnu struju, i to istosmjernu. Prolaskom kroz izmjenjivač, struja se pretvori u izmjeničnu i kao takva se pusti u elektroopskrbnu mrežu."

U ovom slučaju, umjesto vjetra, rade noge i ruke vježbača. A sve sprave kompanije Resource Fitness šalju tu energiju ravno u elektroopskrbnu mrežu. Bird kaže da ih to čini mnogo efikasnijim izvorom energije od ranijih modela opreme za tjelovježbu koja je energiju pohranjivala u akumulatoru: "Problem s akumulatorom leži u tome da i kad ga se puni i kad ga se troši dolazi do gubitka. Isto tako dolazi do gubitka i kad akumulator samo stoji nekorišten, jer on ne može držati energiju vječno."

Bird kaže da i u najnovijim spravama dolazi do izvjesnog manjeg gubitka energije, ali, sve u svemu, one su prilično efikasne.

Te sprave se pojavljuju diljem Sjedinjenih Država, u sve više teretana, sveučilišnih sportskih centara, pa i u rekreativnim prostorima društvenih centara. Jedna tvrtka se priprema ugraditi čitav niz stacionarnih bicikala koji proizvode struju u Zrakoplovnoj bazi Edwards.

No, vlasnik teretane Green Microgym, Adam Boesel – koji vidi svoje mušterije kako svakodnevno vježbaju na biciklima i eliptičnim ergometrima – kaže da sprave ne proizvode baš mnogo energije po svakom satu intenzivnog vježbanja: "Općenito, vježbači proizvedu između 30 i 60 watt-sati. Trideset watt-sati daje energiju jednom iPadu za tri sata rada; šezdeset watt-sati može sat vremena pružati energiju stereo-uređaju."

Ipak, ponekad ova teretana proizvede više struje nego što je troši iz mreže – onda kad sve sprave rade punom brzinom tijekom satova spina. U ostala vremena, baš i ne. Ali, Boesel kaže da i najmanja količina struje pomaže; ako ništa drugo, svatko zna da dok vježba ne troši struju nego ju proizvodi.

A za one poput Cory Bilger, uzbudljivost stvaranja struje još je i veća jer rezultira – boljim izgledom na hawajskoj plaži.

XS
SM
MD
LG