Linkovi

Zdravstveno osiguranje neće biti uslov za američku vizu - odlučio sudija u Oregonu


Zdravstveni stručnjaci su upozorili da je uslovljavanje imigracije zdravstvenim osiguranjem veoma opasno
Zdravstveni stručnjaci su upozorili da je uslovljavanje imigracije zdravstvenim osiguranjem veoma opasno

Federalni sudija u Oregonu stavio je zabranu na primjenu novog imigracionog pravila administracije Donalda Trumpa koje od imigranata zahtijeva da dokažu da mogu da plate zdravstveno osiguranje ili potencijalno liječenje u Americi prije nego što dobiju vizu.

Okružni sudija u Portlandu Michael Simon svojom odlukom je spriječio da to pravilo stupi na snagu u nedjelju, 3. novembra. Ipak, nije jasno kada će se odlučivati o zakonitosti mjere.

Sedam državljana SAD i neprofitne organizacije tužile su ranije administraciju uz argument da bi ovakva mjera sprečila dvije trećine legalnih migranata da dođu u Ameriku, među njima i one koji dolaze putem spajanja porodica.

"Veoma smo zahvalni na tome što je sud prepoznao potrebu da se blokira ovakva mjera, koja bi razdvojila porodice i za dvije trećine smanjila broj imigranata koji dolaze jer imaju zelenu kartu", rekli su u organizaciji Justice Action Center.

Godišnje zelenu kartu dobije oko 1,1 milion ljudi.

Na koga bi se odnosila ova mjera?

Predsjednik Donald Trump potpisao je početkom oktobra proklamaciju koja obuhvata sve one koji iz inostranstva traže američku vizu. Ne odnosi se na one koji su već u SAD, kao ni na tražioce azila, izbjeglice i djecu.

U proklamaciji se navodi da će svakom ko nije pokriven zdravstvenim osiguranjem 30 dana od dana ulaska u SAD ili ne može da dokaže da ima novca da plati potencijalne medicinske usluge - biti zabranjen ulazak u zemlju.

Ovo je posljednja u nizu mjera Trumpove administracije koja želi da imigracija u SAD bude zasnovana na sistemu zasluga, a ne spajanju porodica.

Bijela kuća je u saopštenju navela da je proklamacija izdata jer mnogi koji nisu državljani SAD "iskorištavaju vladine zdravstvene programe" i da imigranti doprinose povećanju medicinskih troškova koji se "ne mogu kompenzovati".

Prema istraživanju nevladine organizacije Institut za politiku migracije, 57 odsto imigranata je imalo zdravstveno osiguranje u 2017, u poređenju sa 69 odsto onih koji su rođeni u Americi. Vladine zdravstvene programe koristilo je 30 odsto imigranata i 36 odsto Amerikanaca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG