Linkovi

Zdravstveni zvaničnici u SAD ponovo apeluju na trudnice da se vakcinišu


ARHIVA - Trudnica prima vakcinu u apoteci u Pensilvaniji (Foto: Reuters/Hannah Beier)
ARHIVA - Trudnica prima vakcinu u apoteci u Pensilvaniji (Foto: Reuters/Hannah Beier)

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ponovo su pozvali trudnice da se vakcinišu protiv COVID19.

Preporuke, izdate u srijedu, takođe obuhvataju žene koje pokušavaju da zatrudne, kao i one koje su se nedavno porodile. CDC upozorava da tokom trudnoće postoji ozbiljan rizik da virus izazove tešku bolest i smrt, te da postoji i povećana opasnost od prijevremenog rođenja, smrti bebe ili drugih komplikacija.

Agencija navodi da je oko 125.000 trudnica u Sjedinjenim Državama testirano pozitivno na COVID19, sa 22.000 hospitalizacija i 161 smrtnim slučajem, uključujući i rekordne 22 žrtve u avgustu. Takođe ističe da 97 odsto trudnica, koje su završile u bolnici zbog Kovida, nije bilo vakcinisano.

U prošlomjesečnim preporukama CDC-a, navodi se da dokazi pokazuju da korist od vakcine daleko nadmašuje rizik od pobačaja ili drugih mogućih komplikacija.

U međuvremenu, farmaceutska kompanija Merk sa sjedištem u SAD saopštila je da je njen eksperimentalni antivirusni lijek za COVID19 po svemu sudeći djelotovoran protiv poznatih varijanti bolesti.

Kompanija je u srijedu saopštila da rezultati rane faze kliničkih istraživanja pokazuju da je novi lijek, molnupiravir, najdjelotvorniji kada se pacijentima daje u periodu od pet dana od početne dijagnoze.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG