Linkovi

Federalna vlada uvodi ograničenje na količinu soli u hrani


Previše soli u hrani
Previše soli u hrani

Ljekari već godinama ljudima sa povišenim pritiskom govore da smanje količinu soli u svojoj prehrani. Ovih dana, ugledni panel eksperata Instituta za medicinu u Washingtonu zatražio je od federalne vlade da uvede ograničenje na količinu soli ili sodijuma kojeg proizvođači konzervirane hrane mogu da upotrijebe.

Teško je povjerovati koliku količinu soli konzumiraju ljudi u jednom obroku ili čak u jednom danu. Ljekari i nutricionisti savjetuju da dnevno ne treba da se uzima više od kašičice soli, preciznije - oko 2300 miligrama sodijuma na dan.

So popravlja ukus hrane. Ali previše soli može imati opasne posljedice po zdravlje, kaže Michael Jacobson iz Centra za nauku za dobrobit javnosti:

- So je vjerovatno najštetniji dodatak ishrani, zato što povećava pritisak, koji može da dovede do srčanih i moždanih udara.

Prema podacima Svjetske zdrastvene organizacije od srčanih bolesti i srčanih udara godišnje umire oko 17 miliona ljudi. Jedan od glavnih faktora bolesti su so i masnoća u ishrani. Međutim, Morton Satin iz Instituta za izučavanje soli, tvrdi da taj začin nije glavni krivac:

- So nije problem. Problem je u neuravnoteženoj ishrani.

Kada vladina Administracija za hranu i lijekove bude izdala nove propise o ograničavanju soli, promjenama u ugostiteljskim jelovnicima, i načinu obilježavanja podataka o začinima na pakovanjima prerađene hrane, biće potrebno dosta vremena da se sprovedu. Doktorka Margaret Hamburg, komesar pomenute vladine agencije, objašnjava:

- Smanjivanje količine soli u hrani treba da bude postepen proces iz nekoliko razloga. Prvo, zato što potrošači treba da se naviknu na novi ukus hrane. Drugo, prerađivačka industrija hrane ne može preko noći da promijeni proces proizvodnje. Potrebna je prerada recepata.

Neki proizvođači su već počeli proces smanjivanja količine sodijuma. U međuvremenu, možda je najbolje poslušati savjet ljekara da pacijenti sami počnu da smanjuju količine soli u svojoj ishrani.

XS
SM
MD
LG