Linkovi

S Volonterske farme - zdrava hrana za beskućnike


S Volonterske farme - zdrava hrana za beskućnike
S Volonterske farme - zdrava hrana za beskućnike

Voće i povrće s Volonterske farme raspodjeljuje se putem velikih banaka hrane – skladišta u kojima predstavnici manjih, lokalnih ureda, kao što su javne kuhinje, dobijaju hranu od svojih klijenata

Postotak onih koji gladuju u Sjedinjenim Državama zanemariv je u usporedbi s glađu u drugim dijelovima svijeta. No, čak 10 milijuna američkih domaćinstava izjasnilo se da ne zna kako će pribaviti svoj sljedeći obrok. Svakog tjedna, više od pet i pol milijuna Amerikanaca prisiljeno je obratiti se izvorima poput ‘skladišta hrane,’ dobrotvornih udruga koje dijele besplatne obroke. Tamo obično dobiju neku vrstu konzervirane ili suhe hrane. Međutim, na jednoj farmi podno planina Blue Ridge u Virdžiniji, u tu se svrhu uzgaja svježe voće i povrće.

Ovo gospodarstvo izgleda poput mnogih drugih farmi: redovi paprika, rajčica i krastavaca. No, ništa od toga ne ubire se za tržnice. Umirovljeni vladin uposlenik Bob Blair vlasnik je 26 hektara zemlje koje iznajmljuje Volonterskoj farmi Shenandoah za jedan dolar godišnje. Voditelj i koordinator farme jedini su plaćeni uposlenici na tom gospodarstvu. Kako govori samo ime, farma se oslanja na rad volontera, koji rade sve: od pljevljenja do sadnje i žetve: "U posljednjih sedam godina za nas je radilo preko deset tisuća dobrovoljaca. Bilo ih je iz skoro svake savezne države i iz 26 stranih zemalja".

Grupa od pedesetero djece koja je došla u organizaciji jedne crkve, putovala je preko 100 kilometara kako bi došla ubirati krumpire. Harriet Thompson jedna je od vođa puta: "Djeca idu u krevet premorena, ali sa znanjem, na jedan vrlo fizički i opipljiv način, da su pomogla. Znaju da ima mnogo osoba u našem okružju koja ne bi mogla preživjeti ili prehraniti svoje obitelji tokom tjedna da nije ove farme".

Voće i povrće s Volonterske farme raspodjeljuje se putem velikih banaka hrane – skladišta u kojima predstavnici manjih, lokalnih ureda, kao što su javne kuhinje, dobijaju hranu od svojih klijenata. Teresa Yates, jedna od direktorica agencije za povezivanje banaka hrane u ovom području, kaže da je njena organizacija zaprimila preko 32 tone svježih plodova s Volonterske farme. Ona naglašava važnost voća i povrća u ishrani, posebno zbog velikih problema s pretjeranom gojaznošću u zemlji. Ona kaže da je tijekom posljednje četiri godine banka hrane zabilježila porast zahtjeva za pomoć, od 65 tisuća klijenata mjesečno na skoro 100 tisuća.

Čak i žitelji bogatog gradića Middleburg u Virdžiniji obraćaju se skladištu hrane Seven Loaves za pomoć u prehranjivanju svojih obitelji. George Lengauer, predsjednik te ekumenske volonterske organizacije, kaže da čak i u Middleburgu, koji obiluje lijepo uređenim imanjima i bogatim farmama, nije svatko imućan. Određeni broj starijih osoba koje su možda nekada i radile na tim farmama ili obavljale neki drugi manuelni posao, kaže on, sada su u mirovini i pokušavaju preživjeti na dosta niskim mirovinama.

Hrana koju razdjeljuje organizacija Seven Loaves dolazi iz raznih izvora, no George Lengauer kaže da su doprinosi Volonterske farme nešto posebno: "Na našim policama puno je konzervirane hrane. Stoga je svaka pošiljka svježe hrane prava poslastica. Doduše, sličnu hranu nabavljamo iz supermarketa, što je dobro, no ipak nije usporedivo sa svježom hranom s farme".

Ove je godine Volonterska farma ubrala pet i pol tona povrća. Plodovi će se moći brati s farme do sredine listopada.

XS
SM
MD
LG