Linkovi

Prepolovio se broj sistematskih pregleda kod školske djece


Bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš, Sarajevo
Bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš, Sarajevo

U posljednjih deset godina u Kantonu Sarajevo (KS) broj sistematskih pregleda kod školske djece i omladine smanjen je za više od 50 posto. Broj kontrolnih pregleda smanjen je za gotovo 90 posto, dok su posjete savjetovalištima također smanjene za otprilike isti procenat.

Da stvar bude gora, specifična zdravstvena zaštita koja se odnosi na praćenje učenika koji imaju poteškoće u razvoju, hroničnu bolest kao i zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja omladine, također je na lošem nivou.

Iako škloska djeca spadaju u najzdraviju skupinu stanovništva, ona su izložena mnogim faktorima rizika te su osjetljiva na poremećaje zdravlja jer se nalaze u periodu intenzivnog rasta i razvoja.

Prim. Dr. Mad. Mr. Sc. Sabaha Dračić kaže da su najveći problemi u prevenciji zdravstvene zaštite.

Prim. dr. Sabaha Dračić: Najveći je problemi u prevenciji zdravstvene zaštite.
Prim. dr. Sabaha Dračić: Najveći je problemi u prevenciji zdravstvene zaštite.

Kada se radi o kurativnoj zdravstvenoj zaštiti, ona se uglavnom pruža na svim kantonima na području FBiH, međutim kada je preventivna zdravstvena zaštita u pitanju, uočili smo da je posljednjih nekoliko godina ona sve manje zastupljena. To se upravo ogleda u smanjenju sistematskih pregleda“, kaže Dračić.

Sistematski pregledi postoje u zdravstvenom sustavu, ali nisu dovoljno definirani načinom na koji se oni provode, kaže prim. Dr. Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda javno zdravstvo.

Preventivne preglede mi ne radimo dovoljno za ovu populaciju, a ključan je i nedostatak sistematskih pregleda, a tokom tih pregleda mogu se otkriti poremećaji u razvoju, na način da ih se blagovremeno prepozna“, napominje Pehar.

On dodaje da manjak zdravstvenih programa i mjera koje stoje na raspolaganju dovode do činjenice da se povećava broj djece koja razvijaju loše životne stilove i navike, jer se upravo u toj životnoj dobi formiraju kao osobe.

Prim. dr. Davor Pehar: Sistematski pregledi nisu dovoljno definirani
Prim. dr. Davor Pehar: Sistematski pregledi nisu dovoljno definirani

Upravo zbog toga moramo intenzivirati naše napore u sprovođenju ovih programa jer ako ne budemo to radili, sve više djece će usvojiti loše životne navike. To onda za posljedice ima da na početku svoje radne karijere nećemo ostvariti puni kapacit tih mladih ljudi i dobićemo loš zalog za budućnost jer moramo znati da zdrava djeca izrastaju u zdravu radnu populaciju“, kaže Pehar.

Samo multidisciplinaran i holistički pristup ovo problemu, prema riječima dr. Pehara, može dovesti do smanjenja broja djece sa lošim životnim navikama.

Problem na području cijele Bosne i Hercegovine predstavlja i nedostatak pedijatara koji je svakim danom sve manje. Mladi pedijatri odlučuju napustiti zemlju, dok je sve manji broj njihovih starijih kolega koji odlaze u mirovinu.

Vakcinacija sve manje

Jedan od zadataka Zavoda za javno zdravstvo je i praćenje vakcinacija, što predstavlja veliki problem, kaže prim.dr. Emir Čolaković iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačno-neretvanskog kanstona.

Prim. dr. Emir Čolaković: Sve vakcine prolaze kontrolu
Prim. dr. Emir Čolaković: Sve vakcine prolaze kontrolu

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu iz kojeg ja dolazim, pokrivenost vakcinacijama prije 5 godina bila je oko 90 posto, a danas je spala na nekih 60 posto. Kampanja koja se vodi protiv vakcinacije može ponovo dovesti do pojave zaraznih bolesti za koje smo mislili da smo ih iskorijenili. Međutim, sve vakcine koje dođu u našu zemlju prolaze kontrolu, ali i djeca kod pedijatara prolaze pregled te se zna koja djeca mogu i trebaju primiti vakcinu“, zaključuje dr. Čolaković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG