Linkovi

Zbrka među ovrhama u SAD pretvara se u novu krizu


Zbrka među ovrhama u SAD pretvara se u novu krizu

"Vjerujem da ćemo u jednom trenutku u budućnosti, govoriti o krizi internet kompanija, bankarskoj krizi te krizi ovrha u tom istom svjetlu," kaže jedan analitičar

Nade za oporavak anemičnog stambenog sektora u Sjedinjenim Državama pod udarom su nakon što je u rujnu zabilježen rekordan broj ovrha, više od 100 tisuća. U isto vrijeme zajmodavci se optužuju za nemaran administrativni dio posla i nepravilnosti u procesu oduzimanje velikog broja domova, što je pokrenulo provođenje brojnih istraga, pa i diskusija diljem Amerike o proglašenju moratorija nad ovrhama.

Prava poplava kreditnih propusta doprinijela je širenju ekonomske krize 2008.godine i dala doprinos najvećoj recesiji od Drugog svjetskog rata u Sjedinjenim Državama. Danas je američko gospodarstvo u boljoj situaciji, ali oporavak još uvijek nije zahvatio stambeni sektor gdje su cijene nekretnina i nadalje nepovoljne, a ovrhe su u porastu.

Uz to sve je više informacija o nepravilnostima u samom procesu ovrha, kada banke oduzimaju kuće vlasnicima koji više ne mogu plaćati zajmove. Isto je tako veliki broj zajmodavaca slučajno potpisao veći broj ovrha s neispravnom ili čak falsificiranim dokumentacijom.

Odvjetnik Christopher Immel, iz Floride, kaže: „Cilj zajmodavca je da kroz proces ovrhe prođu što brže mogu. To umanjuje mogućnosti ljudima koji gube kuće da se pokušaju financijski oporaviti“.

Nekoliko banaka je već suspendiralo ovrhe u većem broju saveznih država, a najveći američki privatni zajmodavac, Bank of America, zaustavila je proces ovrha u cijeloj Americi. Ministri pravosuđa u svih 50 saveznih država zajedno provode istrage kako bi riješili situaciju.

Ministar pravosuđa u Iowi Tom Miller kaže: „Cijela ideja provođenja istrage i dijaloga, što se nastavlja sa zajmodavcima, nije podizanje optužnice. Mi želimo doći do rješenja koje je dobro po vlasnike kuća, koje je fer prema zajmodavcima, te koje je, kao rezultat tih nastojanja, dobro po javni interes“.

Neki su članovi Kongresa pozvali predsjednika Obamu da nametne nacionalni moratorij na ovrhe sve dok se nepravilnosti ne isprave. No, u Bijeloj kući je rečeno da bi zaustavljanje ovrha moglo imati neželjene posljedice koje bi mogle naškoditi stambenom tržištu.

Ty Young, financijski analitičar iz Atlante, slaže se s tim stavom: „To je loša, grozna, ideja po saveznu vladu da stavi pod moratorij sve ovrhe. Ukoliko zaustave ovrhe, neće više biti stambenih kredita, jer zajmovi se temelje na imovini kojom zajmoprimatelj jamči zajam, jamči zalog. To znači da kreditne kompanije više ne mogu davati zajmove. Ukoliko kreditne kompanije ne mogu davati zajmove, onda kupci neće moći kupovati nekretnine“.

Young kaže da smanjenje broja ovrha može trajati godinama. On predviđa da posljedice krize mogu nadmašiti krizu iz 2008.godine ili imploziju visokotehnoloških kompanija prije skoro jedno desetljeće.

„Ova zbrka oko ovrha raste u veliku zbrku kao kreditna kriza. Vjerujem da ćemo u jednom trenutku u budućnosti, govoriti o krizi internet kompanija, bankarskoj krizi te krizi ovrha u tom istom svjetlu,“ kaže Young.

Većina Amerikanaca kuće kupuje na kredit sa zajmom kojeg otplaćuju na 30 godina. Ukoliko zajmoprimatelj prestane uplaćivati rate kredita banka mu može oduzeti kuću i to se naziva – ovrha. Banka nakon toga može prodati tu kuću kako bi nadoknadila novac isplaćen u originalnom zajmu.

Do većine ovrha dolazi kada zajmoprimatelj izgubi posao i tako ne može otplaćivati zajam. No, pad vrijednosti kuća i stanova doveo je do novog vala onih koji ne plaćaju kredit: to su pozajmljivači čija je visina kredita premašila vrijednost kuće i koji jednostavno napuste svoju kuću, odnosno investiciju.

XS
SM
MD
LG