Linkovi

Zbog trgovine oružjem SAD uvele sankcije devetorici državljana Srbije


Natpis na zgradi američkog Sekretarijata za finasije koji sastavlja listu pojedinaca i firmi kojima je blokirana imovina i kojima je zabranjeno da posluju sa američkim firmama i pojedincima (Foto: AP/Patrick Semansky)
Natpis na zgradi američkog Sekretarijata za finasije koji sastavlja listu pojedinaca i firmi kojima je blokirana imovina i kojima je zabranjeno da posluju sa američkim firmama i pojedincima (Foto: AP/Patrick Semansky)

Devet srpskih državljana i isto toliko firmi, povezanih sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem ili njegovim saradnicima, dodati su na crnu listu Sekretarijata za finansije SAD.

Na listi Kancelarije za kontrolu inostranih sredstava nalazi se devet srpskih državljana i sedam firmi direktno povezanih sa Tešićem, kao i dvije koje su povezane sa osobama, koje imaju veze sa njim. Sankcijama se blokiraju sredstva i imovina tih kompanija i pojedinaca, a američkim kompanijama i pojedincima zabranjuje da posluju sa tim licima i firmama.

Na listi se nalaze: Goran Andrić, koji ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, Nikola Brkić, Sreten Cvjetković, Esad Kapidžić, Ljubo Maričič, Želimir Petrović, Zoran Petrović, Nebojša Šarenac i Milan Subotić, svi državljani Srbije, za koje se navodi da su povezani sa Tešićem.

Među kompanijama koje su dodate na listu su je ARANEKS DOO, Beograd, BUSINESS DIVERSITY LIMITED, Hong Kong, FALCON STRATEGIC SOLUTIONS DOO, Beograd, FINROST LIMITED, Kipar, MOONSTORM ENTERPRISES LIMITED, Kipar, TARDIGRADE LIMITED, Kipar, VECTURA TRANS DOO, Beograd, sva povezana sa Tešićem, kao i MELVALE CORPORATION DOO BEOGRAD, povezana sa Šarencem i VELCOM TRADE DOO BEOGRAD, povezana sa Andrićem.

Tešić na crnoj listi SAD od 2017.

SAD su u decembru 2017. odlukom predsjednika Donalda Trampa već uvele sankcije Slobodanu Tešiću na osnovu Akta Magnicki - zakona kojim Amerika sankcioniše one koji krše ljudska prava.

Tešić je tada označen kao „jedan od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“, koji je skoro deceniju pod sankcijama UN zbog izvoza oružja u Liberiju.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da je Tešić izvoz oružja ugovarao uz podmićivanje klijenata, da ih je vodio na skupe odmore, plaćao školovanje njihovoj djeci na zapadnim univerzitetima.

Slobodan Tešić je vlasnik ili kontroliše vlasnički udio u dvije kompanije u Srbiji - Partizan Tech i Technoglobal Systems DOO Beograd i dvije kompanije registrovane na Kipru - Grawit Limited i Charso Limited. Tešić je, kako se navodi, preko jedne od kiparskih kompanija finansirao političare.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG