Linkovi

Zbog sumnje na afričku svinjsku kugu zabranjen uvoz svinja iz Srbije u BiH


ilustracija
ilustracija

Bosna i Hercegovina je privremno zabranila uvoz domaćih i divljih svinja, kao i svih proizvoda od njih iz Srbije, kako bi se spriječio unos afričke svinjske kuge, prenosi agencija Beta.

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je da je usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

"Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge", navedeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. Ovo Uputstvo, kako se ističe, biće na snazi "sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tijela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge".

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrijel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Afrička kuga svinja je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja stavila je Srbiju na spisak država u kojima su zabilježeni slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG