Linkovi

Zbog suše u Texasu, skuplja govedina


Ranch Swenson u mjestu Stamford, Texas
Ranch Swenson u mjestu Stamford, Texas

Teška i dugotrajna suša u južnom dijelu Sjedinjenih Država dovela je lokalne stočare u veliku financijsku stisku a također bi mogla dovesti do rasta cijene govedine.

Diljem stočarskog dijela Teksasa, dražbe stoke poput ove u Amarillu su u zadnje vrijeme neuobičajeno žive. Dok se pašnjaci sve više suše, stočari poput Ashley Nolana prodaju svoju stoku ranije u sezoni nego što se to obično radi. "Bilo je teško, čekajući na kišu polako smo malo po malo tijekom ljeta prodali gotovo cijelo stado, no kiša nikad nije došla" - kazao nam je Ashley Nolan.

Na sjeveru Teksasa, u blizini grada Lubbocka do sad je ove godine pala samo jedna petina uobičajene količine padalina. Rančer Rick Kellison bio je prisiljen smanjiti svoje stado za skoro pola. Nako što su se pašnjaci osušili, cijene sijena su se popele visoko, petrostruko od uobičajene. Rick Kellison je potražio alternative te kao stočnu hranu koristi ostatke iz proizvodnje pamuka, no čak i ti obično jeftini nuspoizvodi koštaju deset i više puta više nego prije, jer su požari uništili loklani urod pamuka.

Rick Kellison je proveo više od desetljeća uzgajajući krave koje daju više mesa i trebaju manje hrane, a sad su plodovi njegovog rada ugroženi. "Bio sam dovoljno arogantan da kažem da sam već u životu prošao kroz ovakve suše, no istina je da nisam - a već mi je preko 60 godina. Kada se moram riješiti krave koja ima samo pet ili šest godina, ja u biti time prodajem svoju tvornicu. Ako bi na to gledao samo kroz brojke, bez osjećaja, trebao bi jednostavno prodati sve, no medjutim, stoka nam puno znači. O njima se jako brinemo" - kaže naš sugovornik.

Na stočnom sajmu u Amarillu dobra vijest za rančere je da za svoju stoku uglavnom dobivaju pristojnu cijenu, unatoč velioj ponudi na tržištu, a to mnogima pomaže da prebrode ovu sušu. Loša je vijest za potrošače da se stočna stada brzo smanjuju te je za očekivati da će cijene stoke porasti, kao i to da obnova stočnog fonda traje godinama.

Klimatska pojava pod nazivom El Nina je pridonijela ovogodišnjoj suši, i kako se čini ponovo će se pojaviti i sljedeće godine. Meteorolozi u Teksasu tvrde da bi sušnije od uobičajenog vrijeme moglo potrajati i duže od deset godina.

Do sada su troškovi vezani za ovu sušu u Teksasu narasli na preko pet milijardi dolara - i još uvijek rastu.

XS
SM
MD
LG