Linkovi

Zbog požara, vazduh na sjeverozapadu pun dima, nezdrav za udisanje


Par ribolovaca u zalivu Elliot, dok ih okružuje dimom zasićen vazduh, sa Seattleom u daljini, 14. augusta 2018.
Par ribolovaca u zalivu Elliot, dok ih okružuje dimom zasićen vazduh, sa Seattleom u daljini, 14. augusta 2018.

Nezdrav vazduh pomiješan sa dimom od šumskih požara, prekrio je ponovo sjeverozapad u srijedu.

Nezdrav vazduh pomešan sa dimom od šumskih požara, prekrio je ponovo severozapad u sredu.

Država Washington ima najgori kvalitet vazduha u zemlji, prema podacima Nacionalne službe za vrijeme.

U centralnim gradovima države Washington, Chelan i Wenatchee, kvalitet vazduha u srijedu dostigao je opasan nivo, što je natjeralo zvaničnike okruga Chelan da podijele maske.

Koncentracija dima dostigla je nivo nezdrav za sve u Seattleu i okolnim oblastima, saopštila je Puget Sound agencija za čistoću vazduha.

U Kerry parku u Seattleu, koji obično nudi savršen pogled, posjetioci su razočarani kada otkriju da su dijelovi Puget Sounda sakriveni u dimu.

"Normalno bismo bili u stanju da vidimo planinu Rainier u pozadini, ali dim zapravo uništava tu mogućnost, nažalost", rekla je Aidan Grollsa Floride za King TV.

Prema Nacionalnom interagencijskom centru za požare, 13 velikih požara spalilo je više od 546 kvradratnih kolometara u državi Washington ove godine, dok je u Oregonu 10 velikih požara uništilo više od 663 kvadratna kilometra, izvijestio je Seattle Times. Oko 600 požara gori širom British Columbije.

Sekretarijat za kvalitet čovjekove okoline Oregona saopštio je u srijedu da je kvalitet vazduta u Portlandu i Medfordu nezdrav.

Služba za vrijeme kaže da je čistiji vazduh počeo da nadire na kopno sa zapadnih dijelova Washingtona i Oregona u srijedu uveče.

Uzbuna zbog kvaliteta vazduha u istočnom Wašingtonu i sjevernom Idahou produžena je do petka ujutro.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG