Linkovi

Zbog odbijanja EU, vanredni izbori u Sjevernoj Makedoniji 12. aprila 2020.


Premijer Makedonije Zoran Zaev objavljuje dogovor parlamentarnih stranaka da vanredni izbori budu održani 12. aprila 2020.
Premijer Makedonije Zoran Zaev objavljuje dogovor parlamentarnih stranaka da vanredni izbori budu održani 12. aprila 2020.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biće održani 12. aprila naredne godine, dogovor je premijera Zorana Zaeva i svih parlamentarnih stranaka, nakon što je Evropska unija odbila da započne pregovore o pridruživanju sa Skopljem i Tiranom.

Zaev u nedjelju uveče saopštio je da je njegova stranka, Savez socijaldemokrata Makedonije, predlagala da se izbori zakažu sa 22. ili 29. decembar, ali su predstavnici opozicionih partija rekli da u tom slučaju ne bi bio ispunjen uslov da tehnička vlada mora da ima mandat od 100 dana, pa je dogovoren termin u aprilu, prenijela je Nova Makedonija.

Vlada će raditi u tehničkom mandatu od 3. januara do završetka izbornog procesa i u tom periodu imamo mogućnost da razgovaramo i o promjeni izbornog modela, rekao je Zaev.

On je precizirao da je za njegov SDSM prihvatljivo da cijela država bude jedna izborna jedinica, ali da sa tim treba da se slože i druge partije.

Sastanak je održan koji na inicijativu predsjednika države Steve Pendarovskog.

Lideri Evropske unije tokom svog samta prije dva dana nisu uspjeli da postignu sporazum o tome da sa Sjevernm Makedonijom i Albanijom otpočnu pregovore o članstvu.

Francuski predsjednik Emamnuel Macron odbio je prijedlog da se započne sa pregovorima, rekavši da "Albanija i Makedonija ne mogu napredovati sve dok EU ne promijeni kako i kada se može reći da kandidati ispunjavaju kriterijume, od ekonomske politike do ljudskih prava i vladavine prava".

Mogherini: Istorijska greška EU

Federica Mogherini
Federica Mogherini

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini izjavila je da su lideri država članica napravili "istorijsku grešku" time što nisu odredili datum za početak pretpristupnih pregovra sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ona je rekla da vema žali što evropski lideri nisu uspjeli da se usaglase uprkos "izvanrednom napretku koji su ostvarile obje države i savjetu Evropske komisije", prenio je AP.

"To je mnogo više od propuštene mogućnosti, to je istorijska greška za koju se nadam da bi, što prije je moguće, mogla da bude ispravljena", kazala je Mogheruni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG