Linkovi

Zbog obavezne COVID propusnica za radnike u Italiji očekuju se nemiri


FILE - A teacher, left, has his "green pass" checked by a school worker as he arrives at the Isacco Newton high school, in Rome, Italy, Sept. 13, 2021.
FILE - A teacher, left, has his "green pass" checked by a school worker as he arrives at the Isacco Newton high school, in Rome, Italy, Sept. 13, 2021.

Zelena COVID propusnica postala je obavezna u Italiji za sve radnike od petka 15. oktobra, što je produbilo strahove od mogućih nemira radnika u transportu ili u lukama gdje je stepen vakcinacije relativno nizak.

Dok je više od 85 posto Italijana starijih od 12 godina primilo najmanje jednu dozu vakcine, procjenjuje se da približno tri miliona radnika nije vakcinisano. Nakon najave “zelene propusnice” došlo do povećanja broja ljudi koji su napravili rezervaciju za vakcinaciju, naročito među mladima. Većina onih koji odbijaju vakcinaciju su stariji od 50 godina.

Potez Italije da COVID propusnice budu obavezne za radnike jedna je od najstrožijih mjera na svijetu i mnogi je smatraju kontroverznom. Italija je prva zemlja u Evropi koja je uvela ovu mjeru obaveznu za sve radnike.

Radnik bez zelene propusnice rizikuje da bude suspendovan s posla bez plate, čak može buti kažnjen novčano do 1.500 eura.

Dvije trećine Italijana smatraju da je ova mjera neophodna, prema istraživanju Ipsos-a napravljenom tokom druge sedmice oktobra.

Ova mjera je širenje već u avgustu uvedene “zelene propusnice ” i sada se traži dvostruka vakcinacija radnika u javnom i privatnom sektoru, kao i dokaz o negativnom testu napravljenom u prethodnih 48 sati ili o nedavno preležanom COVID-19.

Međutim, protesti su posljednjih sedmica eskalirali, a demonstracije u Rimu prošlog vikenda (9. oktobar) postale su nasilne jer su neofašističke grupe iskoristile nezadovoljstvo zbog mjera. Partija Forza Nuova predvodila je proteste i oštećena je zgrada sindikata u Rimu tokom sukoba s policijom.

Novi protesti se očekuju u petak, 15. oktobra. Takođe se najavljuje da će neki radnici štrajkovati ili ne pojavljivati se na poslu.

Motiv italijanske “zelene propusnice” je da se poveća vakcinacija i obuzda infekcija u nadi da će se izbjeći još jedno veće zatvaranje.

Problem je izazvao podjele među radnicima, a neki od vakcinisanih su odlučili da ne id una radna mjesta zbog prisustva nevakcinisanih kolega.

Izvor: BBC, The Guardian
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG