Linkovi

Zbog nestašice sredstava, sve više se domišljatošću rješava pitanje ljetnih aktivnosti školske djece


Zbog nestašice sredstava, sve više se domišljatošću rješava pitanje ljetnih aktivnosti školske djece
Zbog nestašice sredstava, sve više se domišljatošću rješava pitanje ljetnih aktivnosti školske djece

Radničke obitelji nemaju financijskih mogućnosti da plate ljetni kamp, nastavu iz umjetnosti i druge aktivnosti koje si roditelji iz imućnijih krajeva mogu priuštiti

Zbog rezova u proračunima mnoge škole ne nude svoje uobičajene ljetne programe. Takve aktivnosti, koje često uključuju i akadmesku komponentu, održavaju djecu aktivnima i angažiranima. Kako izvješćuje Adolfo Guzman, jedan školski okrug u Kaliforniji udružio se s jednom neprofitnom organizacijom kako bi ponudio program kojeg su se neke škole morale odreći.

Pločnici u kalifornijskom mjestu Santa Ana krcati su majkama u kupovini koje guraju svoju djecu u kolicima uz koje obično šeće i jedno starije dijete. Djeca Veronice Venture, jedno od sedam, a drugo od pet godina, hodaju prema kući dok je njena mlađa kćer u kolicima.

Veronica se ježi od pomisli da bi djeca mogla provesti cijelo ljeto s njom doma: "Ništa ne rade, samo gledaju televiziju. U našem dijelu grada ima sve više kriminala i to me također zabrinjava."

Istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju u radničkom naselju poput ovog u kojem živi Veronica tijekom ljeta akademski zaostaju za djecom iz bolje stojećih obitelji.

To potvrđuje znanstvenik John Rogers sa Sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu: "Brojni stručnjaci i zakonodavaci čvrsto preporučuju da organiziramo ljetne tečajeve za učenike iz siromašnih obitelji. A Kalifornija ide u sasvim suprotnom smjeru. Ukidaju se ljetni programi javnih škola, a djeca iz viših srednjih slojeva mogu ući u privatne, jer im roditelji to mogu platiti."

U osnovnoj školi Lincoln preko puta kuće Veronice Ventura, lokalni školski okrug pokušava ponuditi neke od tih mogućnosti. Unatoč rezovima od jednog milijuna dolara u školskom proračunu, uspio se sklopiti ugovor s jednom neprofitnom obrazovnom udrugom koja će voditi ljetne tečajeve u toj školi i na još 32 lokacije. Programi bi trebali obuhvatiti jednu petinu učenika ovog školskog okruga.

Studentica Karissa Pulido jedna je od nastavnica u programu. Pomoću crvenog ogrtača od plastike i štita obojenog u crveno, bijelo i plavo ona pomaže učenicima trećeg razreda otvoriti maštu: "Zadala sam im da izrade ogrtače i maske, a onda će morati izmisliti ime za njihov tajni identitet ili ime njihovog superheroja."

Taj je zadatak zabavan, ali to ne znači da je beznačajan, kaže administratorica ovog okruga Michell Rodriguez: "Takve zabavne vježbe im pružaju motivaciju za druge, ozbiljnije stvari: zadatke iz matematike, razumijevanja teksta i slično."

Za nekoliko trenutaka, na ploči se pojavljuju zadaci sa sinonimima za obogaćivanje vokabulara.

Učiteljica Karissa Pulido odrasla je u mjestu i još uvijek živi u blizini. Ona je uvjerena da bi ovi učenici, da nisu u ljetnoj školi, samo gubili vrijeme sjedeći ispred televizora ili upadali u svađe s drugom djecom oko sebe. Umjesto toga – kaže ona - pruža im se pozitivno okružje u kojem se mogu ne samo dobro zabaviti, već i naučiti mnogo toga o čemu prije nisu znali.

Kako se financiranje programa prije par godina još više smanjilo, administratorica Michelle Rodriguez kaže da su počeli tražiti opcije kojima bi mogli nastaviti ljetne škole: "Administracija ovog okruga shvatila je da je jedini način da se spriječi da naši učenici budu u gubitku zbog financijskog deficita sklapanje partnerstva s drugim organizacijama. Stoga učenici iz siromašnijih obitelji niti jedno ljeto nisu u akademskom smislu zaostajali za drugima."

Michelle Rodriguez kaže da se okrug nada sljedećeg ljeta proširiti ovaj program. Ona to smatra pitanjem socijalne pravde jer radničke obitelji nemaju financijskih mogućnosti da plate ljetni kamp, nastavu iz umjetnosti i druge aktivnosti koje roditelji iz imućnijih krajeva mogu priuštiti.

XS
SM
MD
LG