Linkovi

Zbog nedostavljanja informacija Transparency International tužio MUP RS


BANJA LUKA: Trenutak hapšenja jednog mladića na Trgu Krajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

BANJA LUKA: Trenutak hapšenja jednog mladića na Trgu Krajine

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog nedostavljanja izvještaja o upotrebi policijske sile krajem prošle godine na skupovima u Banjaluci na kojima su građani davali podršku porodici Davida Dragičevića.

"Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banjaluke, zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci", saopšteno je iz TI BiH.

MUP RS, u svojoj odluci, kojom odbija pristup informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da "javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile", iako su, kako se navodi, o kritičnim događajima, kada je primjenjena sila, izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji.

TI BiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika i da je u okolnostima pojačanih kritika na rad policije i MUPRS u interesu samog Ministarstva da se objave svi izvještaji.

U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi sa brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrebljena prekomjerna sila i da je pred Ombudsmanom pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

"Protesti u Banjaluci su bili praćeni širom zemlje, pa su se u više gradova u zemlji i regionu održali skupovi podrške građanima Banjaluke. TI BiH ističe da se decembarski događaji u Banjaluci moraju istražiti kako bi se sankcionisali svi službenici koji su prekoračili ovlaštenja, a javnost ima pravo uvida u rad policije, jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora", saopšteno je iz TI BiH.

Policija RS, uključujući i pripadnike Jedinice za podršku, 25. decembra i 30. decembra prošle godine je silom rastjerala građane sa Trga Krajine u Banjaluci, gde su se od 26. marta 2018. godine održavali skupovi "Pravda za Davida".

Među tada uhapšenim građanima su i otac i majka mladića, Davor Dragičević i Suzana Radanović, kao i nekoliko opozicionih poslanika u parlamentu RS.

Građanima je od kraja prošle godine zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine, pa se oni od tada svako veče okupljaju u crkvenom dvorištu u centru Banjaluke, gdje pale svijeće za stradalog mladića.

David Dragičević nestao je 18. marta prošle godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rječice Crkvena u Vrbas u Banjaluci.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka otvorilo je istragu o tom slučaju, a roditelji mladića tvrde da je njegovo ubistvo organizovano i da su u njemu učestvovali i pripadnici MUP RS.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG