Linkovi

Pred kamerama o tajnim dokazima: Zadovoljni i Goran Salihović i glavna disciplinska tužiteljica


Goran Salihović, suspendovani tužilac Tužilaštva BiH
Goran Salihović, suspendovani tužilac Tužilaštva BiH

Disciplinski postupak protiv Gorana Salihovića, suspendovanog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), okončan je danas. Odluka sankciji trebala biti izrečena u narednih 30 dana.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić je novinarima kazala da traži razrješenje Salihovića, a on odbacivanje tužbe.

Kompletan postupak pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) se vodio iza zatvorenih vrata.

Javnost se o izvedenim dokazima informisala isključivo na osnovu medijskih izjava Salihovića i njegovog advokata s jedne, i glavne disciplinske tužiteljice Kurspahić s druge strane.

Argumenti kojima se obrazlagala zatvorenost postupka se odnose na tajnost dokaza, mogućnost ugrožavanja aktuelnih istraga Tužilaštva BiH. Zbog toga je Salihović konstantno negodovao.

Navodi tužbe:

  • Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa;
  • Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku;
  • Omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene;
  • Miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti;
  • Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH;
  • Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Krivična istraga

Salihović tvrdi da je siguran u ispravnost i zakonitost svojih odluka i tražio je da se postupak vodi potpuno javno, kako bi se, kako navodi, „vidjela cijela montaža i konstrukcija“.

Pred kamerama u hodniku VSTV-a nakon svakog ročišta strane u postupku iznosile su viđenje dokaza, navodeći da su potpuno zadovoljni. Tako je i bilo i nakon salušanja prvih svjedoka - tužilaca Tužilaštva BiH.

„Date su izjave na mnoge okolnosti na predmete koji su u toku, tako da je javnost bila isključena i mislim da je opravdano”, obrazložio je Mahmut Švraka, predsjednik Disciplinske komisije.

Glavna disciplinska tužiteljica je kazala da je zadovoljna iskazima tužilaca: „U potpunosti su potvrdili navode disciplinske tužbe.”

Salihović i njegov advokat Rifat Konjić nisu aktivno bili uključeni u saslušanje tužilaca, jer su ročište napustili nakon odluke Disciplinske komisije da se zatvori za javnost. Isticali su kako su zadovoljni pisanim izjavama tužilaca koje su dobili prije ročišta.

„Nama odgovara da vi (novinari) sjedite i slušate”, naveo je Konjić.

Uporedo sa disciplinskim postupkom, protiv Salihovića je pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je počinio krivična djela koja su, između ostalog, predmet i disciplinskog postupka.

Mediji su ranije objavili da bi optužnica trebala biti podignuta na ljeto.

Nakon suspenzije Salihovića, za vršioca dužnosti glavnog tužioca imenovana je Gordana Tadić, koja je nedavno „ispod nule” ocijenila zatečeno stanje.

Na poziciju glavnog tužioca Salihović je imenovan krajem 2012. godine. U periodu od 2011. godine pa do kraja prošle godine Tužilaštvo BiH je izdejstvovalo tri osuđujuće presude za nosioce javnih funkcija.

Ni jedan političar nije osuđen. O bosanskohercegovačkim političarima ove sedmice je bilo i u američkom Senatu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG