Linkovi

Završen samit Proces saradnje Jugoistočne Europe


Meeting of Delegation Heads at the Summit of the South-East European Cooperation Process in Jahorina
Meeting of Delegation Heads at the Summit of the South-East European Cooperation Process in Jahorina

Sastankom šefova delegacija na Jahorini, počeo je drugi dan samita Proces saradnje Jugoistočne Europe (SEECP), na kojem su domaćini članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Samit se održava pod sloganom “Bolja povezanost za bolji život”.

Gosti samita su bili turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne gore Milo Đukanović, Albanije, Ilir Meta, a u prvoj službenoj posjeti BiH je i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Sastanku je također prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, te premijer Bugarske Bojko Borisov. Samitu su se odazvali i državna sekretarka pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić, ambasadori Grčke, Slovenije i Moldavije u BiH Georgios Iliopoulos, Zorica Bukinac i Oleg Tuela te predstavnik vlade Rumunije Nicolae Hurduc.

Tokom drugog dana samita istaknuto je kako je Bosna i Hercegovina za vrijeme jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om, BiH organizirala niz događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u jugoistočnoj Europi, kao jedan od koraka približavanja Europskoj uniji.

Na otvaranju samita obratili su se predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Komšić je kazao kako s ponosom može istaknuti da je BiH jedan od osnivača međunarodnog regionalnog foruma, koji je, prema njegovim riječima, u prethodnom periodu proizveo više dobrihrezultata i pozitivnih efekata za cjelokupnu regiju.

“Razvijanjem regionalne saradnje i dobrih susjedskih odnosa, šaljemo jasnu poruku regija Jugoistočne Europe može biti dijelom integracijskih procesa. Posebno onih procesa koji BiH vode prema NATO-u i EU, u koje se može inkorporirati svaka od zemalja članica SEECP-a”, izjavio je Komšić.

Također je podsjetio na nekoliko ciljeva SEECP-a, kao što su:

  • razvoj stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa
  • intenziviranje multilateralne, ekonomske i trgovinske saradnje u regiji, posebno prekogranične saradnje, poboljšanje prijevoza, komunikacije i energetske infrastrukture, ulaganja i promicanje trgovine
  • promocija saradnje na humanitarnom, socijalnom i kulturnom polju
  • saradnja na poljima pravde i unutrašnjih poslova, za borbu protiv organiziranog kriminala, ilegalne trgovine drogom i oružjem i terorizma.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, procesi integracije u EU i NATO i dalje imaju, kako je rekao, ključni značaj za budućnost naše regije i njenu sigurnost i napredak.

“Unapređenje odnosa u regiji je neophodno zbog zajedničkog djelovanja na planu migracijskih kretanja, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, borbe protiv organiziranog kriminala i ilegalne trgovine oružjem, borbe protiv cyber prijetnji te zajedničke regionalne energetske i transportne politike”, podcrtao je Džaferović.

Član Predsjedništva je naglasio kako je BiH snažno posvećena regionalnoj saradnji i politici dobrosusjedstva te da je opredijeljena za rješavanje međudržavnih nesuglasica mirnim putem, uz poštovanje načela međunarodnog prava.

“BiH se zalaže za dijalog pri traženju obostrano prihvatljivih rješenja za sva otvorena pitanja, što ujedno predstavlja jedan od njenih temeljnih vanjskopolitičkih prioriteta. Naša regija se i dalje suočava s mnogobrojnim izazovima, među kojima trenutno svakako prednjači migrantska kriza, koja u posljednje dvije godine eskalira na području naše zemlje. Suočavanje s problemom migrantske krize pokazalo je slabosti institucionalnih kapaciteta I regionalne saradnje. Ako imamo u vidu činjenicu da migranti na područje ove regije i BiH dolaze s teritorije EU, onda je jasno da fokus ovog pitanja ne može biti samo na neposrednoj granici između EU i BiH. Naša zemlja nije uzrokovala intenzivirane migracijske procese, te ne može samostalno nositi odgovornost za rješavanje ovoga pitanja. Očekujemo prvenstveno od EU da pruži podršku institucijama BiH, prije svega stratešku i organizacionu, kako bi se efikasno odgovaralo na sve izazove koje donosi migrantska kriza”, zaključio je Džaferović.

Jedan od četiri predsjednika zemalja koji su danas boravili na Jahorini, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, izjavio je na Samitu SEECP-a da će njegova zemlja nastaviti pružati podršku integraciji balkanskih zemalja u euroatlantske institucije, te da će se odluke EU o pregovorima o učlanjenju Albanije i Sjeverne Makedonije odraziti na budućnost cijele regije.

“U posljednje vrijeme je vidljivo da je politika proširenja EU blokirana od određenih kratkovidnih populističkih krugova. Negativni pravci podjela i diskriminacije koji se šire Europom u posljednje vrijeme, ne predstavljaju opasnost samo za unutrašnji mir kontinenta, već i za budućnost da ova regija postane nada za buduće generacije”, kazao je Erdogan.

Premijerka Srbije Ana Brnabić drugog dana samita kazala je kako smatra da pitanje granica između BiH, Srbije i Hrvatske treba brzo biti riješeno te da podržava prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se danas formira komisija za rješavanje tog pitanja.

“Do kraja jula započinjemo izgradnju autoputa ka BiH. Krenut ćemo u izgradnju autoputa od Niša ka Prištini, Tirani i Draču. Vjerujemo da će i ovo biti jedan od osnovnih pravaca koji će ne samo ekonomski i infrastrukturno povezati region, već i dati drukčiju sliku našeg regiona”, kazala je premijerka Srbije.

Na samitu je učestvovao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je izjavio kako vjeruje da će uskoro morati biti otvoreno pitanje budućnosti proširenja EU.

“U Crnoj Gori čvrsto vjerujemo da je europska perspektiva garant da jugoistočna Europa postane region mira i sigurnosti, zbog čega nas zabrinjava usporavanje politike proširenja. Potrebno nam je infrastrukturno povezivanje regiona”, rekao je Đukanović.

Iako je prvobitno rečeno da na ovom skupu neće prisustvovati predstavnici Albanije koji su se solidarisali sa stavovima Kosova, u BiH je ipak doputovao predsjednik Albanije Ilir Meta. On je odlučio doći uprkos ranijoj odluci Ministarstva vanjskih poslova Albanije koje je otkazalo učešće na samitu ministara iznoseći stav da je odnos organizatora samita prema Kosovu u suprotnosti s ciljem stvaranja atmosfere dobrosusjedskih odnosa.

XS
SM
MD
LG