Linkovi

Zaustavljeno napredovanje Rusa u Sjeverodonjecku, kažu zvaničnici


Strani dobrovoljnci sa ukrajinskim vojnicima u Sjeverodonjecku, 2. juna 2022.
Strani dobrovoljnci sa ukrajinskim vojnicima u Sjeverodonjecku, 2. juna 2022.

Ukrajina je saopštila je da je povratila dio Sjeverodonjecka, trenutnog žarišta ruske ofanzive za zauzimanje istočnog regiona Donbasa, i da bi mogla da ga zadrži do dvije nedjelje.

Serhij Gajdaj, guverner provincije Lugansk, rekao je da su ukrajinske trupe ponovo zauzele 20 odsto teritorije koju su izgubile u Sjeverodonjecku.

„Čim budemo imali dovoljno zapadnog naoružanja dugog dometa, odgurnućemo njihovu artiljeriju sa naših položaja. A onda će, vjerujte mi, ruska pješadija samo da bježi“, rekao je Gajdaj.

Ukrajinska vojska saopštila je da su se ruske snage povukle nakon neuspješnih pokušaja da napreduju u obližnjem gradu Bahmutu i da su prekinule pristup Sjeverodonjecku.

Gajdaj je u objavi na društvenim mrežama rekao da su četiri osobe ubijene u ruskim napadima u regionu u petak, uključujući majku i dijete.

U regionu Odese u subotu ujutro, projektil je pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda i ranjene su dvije osobe, napisao je portparol regionalne administracije na Telegramu.

Dvije osobe su poginule, a najmanje dvije su povređene u ruskom granatiranju civilne infrastrukture u sjeveroistočnom regionu Harkova u petak, prenio je ukrajinski Interfaks, pozivajući se na hitne službe.

Rat u Ukrajini traje više od 100 dana. Desetine hiljada ljudi su poginule, milioni su protjerani iz svojih domova, a globalna ekonomija je poremećena.

Ruski predsjednik Vladimir Putin negirao je u petak da Moskva sprječava da izvoz žita uiz ukrajinskih luka, okrivljujući Zapad za rast globalnih cijena hrane. On je rekao da bi najbolje rješenje bilo da se ukinu sankcije Zapada Bjelorusiji i da Ukrajina izvozi žito preko te zemlje.

Iako je ukrajinski otpor primorao Putina da suzi svoj cilj na osvajanje Donbasa, neki ukrajinski zvaničnici tvrde da on i dalje želi da uništi cijelu zemlju.

„Putinov glavni cilj je uništenje Ukrajine. On ne odustaje od svojih ciljeva, uprkos činjenici da je Ukrajina pobijedila u prvoj fazi ovog rata", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar.

Portparol ruske vlade rekao je da su "postignuti određeni rezultati" u ratu i da će Moskva nastaviti svoje vojne operacije dok se ne ispune svi ciljevi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG