Linkovi

Zatvor, novac i komunalni rad - kazne u aferi "Elitni koledži"


Osuđena glumica Felicity Huffman i njen suprug William H. Macy na prilikom izlaska iz bostonskog suda (Foto: REUTERS/Katherine Taylor)
Osuđena glumica Felicity Huffman i njen suprug William H. Macy na prilikom izlaska iz bostonskog suda (Foto: REUTERS/Katherine Taylor)

Felicity Huffman​, poznatoj američkoj glumici, izrečena je kazna od četrnaest dana zatvora zbog učešća u skandalu koji je potresao Sjedinjene Države – upisivanju djece bogatih građana SAD na osnovu lažnih podataka.

Huufman se pred federalnim sudom izvinila zato što je platila sumu od 15.000 dolara da bi bili ispravljeni rezultati prijemnog ispita koji je polagala njena ćerka Sofia.

Indira Talwani, okružni sudija, presudila je da Huffman, bivša zvijezda popularne serije “Očajne domaćice” i glumica sa jednom nominacijom za Oscara, najprestižnije priznanja filmske industrije, treba da plati kaznu od 30.000 dolara i bavi se komunalnim radom u trajanju od 250 sati. Huffman je u maju priznala krivicu

“Prvo se izvinjavam vama”, rekla je Huffman sudiji odmah pošto joj je saopštena presuda. “Kao majka shvatam da ljubav i istina moraju ići ruku pod ruku. A ljubav nauštrb istine – nije istinska ljubav”, rekla je glumica. “Zaslužujem svaku kaznu koju mi izreknete”, navela je Huffman. Njen suprug, glumac William H. Macy​ nije bio među optuženima za učešće u prevari.

Skandal je skrenuo pažnju na prednost bogatstva prilikom upisivanja na koledž – tako što su imućniji građani svoju djecu upisivali na prestižne univerzitete čime su ispaštali drugi kandidati.

Huffman je među pedeset jednom osobom optuženom da su koristili mito i druge vrste prevare kako bi svojoj djeci obezbjedili prijem na ugledne američke univerzitete.

Tužioci su tražili jednomjesečnu zatvorsku kaznu za Huffman pošto je okrivljena priznala da je platila 15.000 dolara kako bi bio ispravljeni rezultati prijemnog ispita njene ćerke Sofije.

ZastupnikFelicity Huffman​, uzvratio je da su glumica – a pogotovo njena kćerka Sofia dovoljno propatili. Istovremeno, fakultet na koji je kćerka Sofia bila upisana otkazao joj je prijem.

Više od 30 roditelja optuženo je u istrazi tog skandala - uključujući glumicu Lori Loughlin​, koja je glumila u televizijskoj seriji „Puna kuća“, i njenog supruga dizajnera Mossima Giannullija. Među njima je i mnoštvo korporativnih rukovodilaca, finansijera i pravnika. Loughlin​ i Giannulli, izjasnili su se da nisu krivi.

XS
SM
MD
LG