Linkovi

Rusija: Naređeno zatvaranje najstarije organizacije za ljudska prava


Pristalice grupe za ljudska prava Memorial ispred suda za vrijeme pretresa ruskog Vrhovnog suda 28. decembra 2021.
Pristalice grupe za ljudska prava Memorial ispred suda za vrijeme pretresa ruskog Vrhovnog suda 28. decembra 2021.

Vrhovni sud Rusije u utorak je naredio raspuštanje nevladine organizacije Memorial International, saopštila je ta najstarija organizacija za odbranu ljudskih prava u zemlji, ukazujući da je ona i stub odbrane sloboda u savremenoj Rusiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Odlučeno je da se raspusti međunarodni Memorial i njegove regionalne ispostave", objavila je ta organizacija na svom Telegram nalogu ubrzo pošto je Vrhovni sud počeo iznošenje svoje odluke, 28. decembra.

Rusko tužilaštvo je 11. novembra zatražilo od Vrhovnog suda da raspusti nevladinu organizaciju Memorial, uz optužbe da je "sistematski kršila" takozvani zakon o "stranim agentima".

Nevladina organizacija Memorial osnovana je 1989. a ruske vlasti su je 2016. svrstale na spisak "stranih agenata", odnosno organizacije ili osobe koje se, kako je navedeno, "finansiraju iz inostranstva" i vode "političke aktivnosti".

Ruski zakon o takozvanom "stranim agentima" usvojen je 2012. godine i više puta je modifikovan. On zahtijeva od nevladinih organizacija koje primaju stranu pomoć, a za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima, da budu registrovane, da se identifikuju kao "strani agenti" i da se podvrgnu reviziji.

Jan Račinski, predsjednik odbora Memoriala, rekao je da će na odluku biti uložena žalba i da rad organizacije neće prestati jer njeni dijelovi nisu pravna lica.

Desetine ljudi došle su u zgradu suda u znak podrške Memorialu, koji je pokrenut neposredno prije raspada Sovjetskog Saveza, dijelom kako bi se dokumentovala sovjetska represija. U decenijama nakon toga okupljao je sve koji su željeli da ukažu na problematiku u oblasti ljudskih prava i dokumentovao istorijske i svakodnevne nepravde.

Objavljujući odluku, sudija Ala Nazarova je rekla da je Memorial prekršio svoju oznaku "stranog agenta" time što nije označio sve svoje publikacije oznakom u skladu sa Zakonom o stranim agentima.

Advokat Genri Reznik, zastupnik grupe za ljudska prava Memorial International, razgovara sa novinarima poslije sjednice Vrhovhnog suda Rusije, 28. decembra 2021.
Advokat Genri Reznik, zastupnik grupe za ljudska prava Memorial International, razgovara sa novinarima poslije sjednice Vrhovhnog suda Rusije, 28. decembra 2021.

Aktivisti za ljudska prava kažu da nema zakonskih osnova za likvidaciju ove organizacije, koja je takođe od kasnih 1980-ih posvećena promovisanju ljudskih prava u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama. Oni kažu da je zahtjev glavnog tužioca da se zatvori Memorial "politički motivisana odluka".

Novinska agencija Interfaks citirala je advokata grupe koji je rekao da će se žaliti, kako u Rusiji, tako i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Ovo je gorko, jer će Memorial – ostrvo slobodne misli i jedan od posljednjih bastiona demokratskog građanskog društva u Rusiji – biti likvidiran. Unutrašnja autoritarna harmonizacija i agresivna spoljna politika idu ruku pod ruku", rekao je Ralf Fuks, generalni direktor Centra za liberalnu savremenost i bivši političar u Njemačkoj.

Memorial International, krovna organizacija pod kojom rade Memorijalni centar za ljudska prava i nekoliko drugih aktivističkih grupa, među nekoliko je novinskih kuća i organizacija za zaštitu prava koje su označene kao "strani agenti" u onome što se smatra historijskim obračunom sa civilnim društvom i kritičarima režima.

"Prisilna likvidacija visoko cijenjene organizacije za ljudska prava Memorial je još jedan korak u žalosnoj degradaciji ljudskih prava u Rusiji", rekao je danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod.

"Pozivam Rusiju da zaštiti branitelje ljudskih prava, nezavisne medije, novinare i opozicione ličnosti", dodao je on.

U posebnom slučaju, Moskovski gradski sud će održati ročište 29. decembra povodom zahteva tužioca da se zatvori i Memorijalni centar za ljudska prava zbog kršenja zakona o "stranim agentima".

U posebnom slučaju, Moskovski gradski sud će održati ročište 29. decembra povodom zahtjeva tužioca da se zatvori i Memorijalni centar za ljudska prava zbog kršenja zakona o „stranim agentima“.

Tekst je zasnovan na izvještajima agencija Reuters i Interfaks.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG