Linkovi

Zatvara se muzej novinarstva - washingtonski Newseum


Muzej novinarstva u Washingtonu podsjećao je javnost na značaj slobode štampe i Prvog amandmana
Muzej novinarstva u Washingtonu podsjećao je javnost na značaj slobode štampe i Prvog amandmana

Newseum - privatni muzej posvećen istraživanju savremene istorije viđene očima novinara - otvorio se 2008. godine u samom centru Washingtona. Smještena na skoro jednakoj razdaljini između Bijele kuće i Capitola, na aveniji Pennsylvania, staklena zgrada je skoro odmah postala prepoznatljiva kao višespratno izdanje Prvog amandmana.  

Jedanaest godina kasnije, eksperiment se završava. Poslije višegodišnjih finansijskih problema, Newseum u utorak zatvara svoja vrata.

Ponosni smo na način na koji smo pričali svoju priču”, kaže Sonja Gavankar, odlazeća direktorica za odnose sa javnošću. „Promijenili smo model rada muzeja.”

Zgrada je prodata za 372,5 miliona dolara univerzitetu Johns Hopkins, koji namjerava da tu, pod jednim krovom, konsoliduje svoje programe četvorogodišnjih studija, umjesto dosadašnjih različitih lokacija svuda po Washingtonu.

Gavankar smatra da je "mozaik faktora" doveo do neuspjeha muzeja a jedan od njih je svakako loš vremenski trenutak. Muzej je otvoren u vrijeme ekonomske recesije 2008. godine, koja je posebno teško pogodila štampane medij i dovela do masovnih optuštanja i zatvaranja medija.

Sonja Gavankar je takođe priznala da je status Newseuma kao privatne institucije koja naplaćuje ulaznice bio težak u gradu punom besplatnih muzeja. Karta za Newseum koštala je 25 dolara za odrasle posjetioce a zgrada se nalazi tačno preko puta Nacionalne galerije umjetnosti i nekoliko ulica dalje od brojnih besplatnih Smithsonianovih muzeja.

Bilo je teško takmičiti se sa besplatnim institucijama u Washingotnu”, izjavila je Gavankar.

Drugi problem, kažu organizatori, je taj što Newseum nije uspijevao da privuče lokalne stanovnike, i umjesto toga zavisio od turista i lokalnih školskih ekskurzija. Građani Washingtona, koji često idu u Smithsonian muzeje, uglavnom su dolazili sa svojim školama i rijetko se vraćali kasnije.

Tipičan primjer je Claire Myers​. Stanovnica Washingtona sjeća se da je posjetila Newseum sa svojim razredom, na kraju srednje škole. Vratila se tek ovog decembra, kada je čula da se muzej zatvara krajem godine.

“Mislim da je dio razloga što se za muzej plaćala karta. Mislila sam - zašto da to radim kada mogu da odem u bilo koji drugi, besplatni muzej?"

Prema rečima Myers, cijena od 25 dolara stvarala je pritisak da se odvoji cijeli dan i pogleda svaka izložba, dok je u slučaju Smithsonianovih besplatnih muzeja, znala da može da se vrati drugi put i nadoknadi ono što je propustila. Međutim, Myers kaže da je duboko impresionirana izložbama, posebno poznatom galerijom fotografija koje su osvojile Pulitzerovu nagradu.

Voljela bih da muzej ostaje ovdje”, kaže ona. I nije jedina - posljednjih dana decembra, posjetioci su čekali u redu da iskoriste posljednju priliku da posjete muzej novinarstva.

Fokus Newseuma se mijenjao tokom godina, a u centru pažnje su bili ne samo novinarstvo i istorijski događaji nego i svi oblici slobodnog izražavanja i pitanja građanskih prava, kao i neki alternativni eksponati. Tokom posljednjih dana Newseuma, izložbe su obuhvatile istraživanje kulturnog i političkog uticaja Jona Stewarta i njegovog programa „Daily Show”, pogled na istoriju borbe za LGBTQ prava, kao i istorijat predsjedničkih pasa.

Predstavnica muzeja, Sonja Gavankar kaže da će fondacija Forum slobode - koja je prvobitno, prije više godina, otvorila Newseum u sjevernoj Virginiji, nastaviti svoju misiju u različitim oblicima. Obrazovna fondacija i dalje ima dvije izložbe o Berlinskom zidu na aerodromima u Washingtonu Reagan i Dullles.

Sljedeće godine, njih će zamijeniti izložbe o ženskom sufražetskom pokretu. Izložba Rise Up! o LGBT pravima, biće premještena u svoj novi, dugoročni dom - Muzej pop kulture u Seattle.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG