Linkovi

Zatražena ostavka direktora Toplana Sarajevo zbog ratne presude za ubistva


Sarajevo
Sarajevo

Advokat Muhidin Kapo, koji je kao sudija Okružnog vojnog suda u Sarajevu 1993. osudio aktuelnog direktora sarajevskog komunalnog preduzeća Toplane Envera Zornića, zbog ubistva dvoje nebošnjaka u Sarajevu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) autentičnost presude protiv Zornića.

"Znam da im nije suđeno za krivično djelo ratnog zločina, već, koliko se sjećam krivično djelo ubistva", kratko je prokomentarisao za RSE Kapo presudu protiv grupe pripadnika Armije Republike BiH u kojoj je i Zornić, a koju je danas objavio istraživački medij Žurnal info.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP), čiji je Zornić kadar na čelu Toplana, kažu da on ili treba da podnese ostavku ili da ga SDP smijeni.

U SDP-u, kazao je za RSE predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Damir Mašić, nisu znali za postojanje ovakve presude.

"Postoje dvije opcije: ili da gospodin Zornić sam podnese ostavku na mjeso direktora Toplana Sarajevo ili da SDP uradi sve kako bi ga smijenili sa te funkcije, jer takvo nešto smatramo da je nedopustivo", kaže Mašić.

Novoimenovani direktor sarajevskih Toplana Enver Zornić je, prema pisanju Žurnala info, 1993. godine pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog toga što je, navodi Žurnal "sa svojim pomagačima, "počinio krivično djelo ubistvo iz člana 36 stav 2 tačka 6 Krivičnog zakona Republike BiH".

U Žurnalovom tekstu navodi se da je zajedno sa šest poznanika i komšija, 'osuđen za ubistvo i pljačku nebošnjaka u sarajevskom naselju Hrasno'. Osuđen je da je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela, potom, spaljena. Neko vrijeme je proveo u pritvoru.

Zornić je na prijedlog SDP-a, uz raniju saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, imenovan na poziciju direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo u septembru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG