Linkovi

Zatraženo glasanje o povjerenju May


Britanska premijerka Theresa May
Britanska premijerka Theresa May

Britanski parlament odbacio je ubjedljivom većinom plan premijerke Therese May o izlasku Britanije iz Evropske unije. Taj ishod mogao bi da odloži ili poremeti Brexit a ugrožena je i pozicija same premijerke.

Prijedlog May je odbačen većinom od 230 glasova, što je jedan od najvećih poraza koji je pretrpjela neka britanska vlada u posljednjih 100 godina. Poslije rezultata, lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn odmah je zatražio da se glasa o nepovjerenju vlade Therese May. Glasanje bi moglo da se održi već u srijedu.

Pred Britanijom se sada otvaraju brojne mogućnosti - da se ponovo glasa o uslovima Brexita, izabere novi premijer ili vlada, izlazak iz Unije odloži, ili se održi novi referendum.

Predsjednik Evropske Komisije Jean Claude Juncker izrazio je žaljenje zbog ishoda glasanja u britanskom parlamentu i ocijenio da su šanse za "neuređeni" izlazak Britanije iz EU sada povećane. On je pozvao Britaniju da "pojasni svoje namjere" u pogledu Brexita.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk iskazao je frustraciju mnogih u Briselu, tweetom: "Ako je dogovor nemoguć a niko ne želi da ne bude dogovora, ko će biti taj koji će konačno imati hrabrosti da kaže šta je jedino pozitivno rješenje?"

Plan o Brexitu u haosu

Više od stotinu pobunjenih parlamentaraca iz vladajuće, Konzervativne stranke Therese May odbilo je da podrži sporni dogovor o Brexitu. Poraz premijerke sada je izazvao još veći haos uoči izlaska Britanije iz Unije koji je zakazan za 29. mart.

Glasanje donjeg doma parlamenta o nacrtu sporazuma uslijedilo je poslije dvije godine napetih pregovora sa evropskim liderima. Sada je cijeli projekat Brexita u haosu a brojna pitanja ostaju bez odgovora - kada će Britanija izaći iz EU, kako, pa čak i da li će.

Demonstranti za ostanak u EU kao i pristalice razvoda od Unije okupili su se ispred parlamenta za vrijeme glasanja.
Demonstranti za ostanak u EU kao i pristalice razvoda od Unije okupili su se ispred parlamenta za vrijeme glasanja.

Demonstracije za i protiv Brexita

Dok se u Donjem domu odvijala drama, ispred parlamenta bučna masa pristalica ali i protivnika Brexita održavala je protest, ali je zavladala tišina dok se očekivalo proglašenje rezultata.

Manjinska stranka Sjeverne Irske na koju se May oslanja da bi održala svoju manjinsku vladu najavila je da će podržati premijerkinu vladu ako Corbyn pokuša da je obori.

May ma rok do slijedećeg ponedjeljka da podnese novi predlog Donjem domu parlamenta ali nije jasno šta će predložiti. Lideri EU su odlučno odbili ideju daljih pregovora, nekoliko puta, nakon što je dogovor postignut u novembru.

Međutim, poslije poraza u utorak, koji se dogodio poslije pet dana intenzivne debate, britanski zvaničnici se nadaju da bi Brisel mogao da ponudi dovoljno ustupaka da osigura parlamentarnu podršku ponovljenom glasanju o izmijenjenom dogovoru.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG