Linkovi

Zatražena disciplinska mjera zbog javnih istupa Dalide Burzić


Dalida Burzić
Dalida Burzić

Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Disciplinske komisije VSTV-a da glavnoj tužiteljici sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Dalidi Burzić izrekne disciplinsku mjeru zbog javnih istupa u vezi sa predmetom “Memić”, a Odbrana je predložila da se tužba odbije kao neosnovana.

Mirza Omerović iz Ureda disciplinskog tužioca je rekao da iz provedenih dokaza proizilazi da je Burzić u maju 2016. poslala pismo porodici oštećenog u kojem govori o detaljima istrage “koja je odvedena u drugom pravcu”, odnosno sadržaju službene zabilješke i radnjama ovlaštene službene osobe, prenosi BIRN.

“Sadržaj pisma je objavljen u medijima, s njim je upoznata šira javnost i izazvao je nezadovoljstvo građana. Tužena tvrdi da je porodici oštećenog poslala pismo, ali nema dokaza da su oni pismo dostavili medijima. S obzirom na funkciju koju obavlja, morala je biti svjesna da će sadržaj pisma biti objavljen”, rekao je Omerović i dodao da je na taj način ozbiljno prekršena dužnost.

Prema njegovim riječima, Burzić je u narednom pismu porodici navela da je glavni krivac za pogrešan tok istrage službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona i slaba komunikacija sa policijskim komesarom.

Omerović navodi da je Burzić, s obzirom na funkciju koju obavlja, morala biti svjesna da ne smije u javnosti komentarisati predmete koji su u toku, što je, kako kaže, uradila na jednoj od TV stanica i konferenciji za medije Tužilaštva.

“Informacije koje je iznijela, ‘da se lutalo u istrazi’, ‘da su curili podaci’, ‘da se vodila paralelna istraga i da je Tužilaštvo bilo u problemima’ nisu bile informacije od značaja za javnost već se s njima postiže kontraefekat nepovjerenja”, naglasio je Omerović i zatražio da se utvrdi odgovornost tužene i izrekne joj se disciplinska mjera.

Ured disciplinskog tužioca je protiv Burzić podnio tužbu zbog disciplinskih prekršaja ponašanja u i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Advokatica Vasvija Vidović je rekla da Burzić nije davala bilo kakve komentare nakon pritiska, ne samo na Kantonalno tužilaštvo, već i na njenu ličnost i dostojanstvo te je tražila od Federalnog tužilaštva da izvrši nadzor nad njenim radom, što proizilazi iz dokaza.

“U pismu je tužena obavijestila roditelje s kojim se sve problemima Tužilaštvo susreće. ‘Paralelizam’ koji se navodi u pismu jeste problem i time potkopava istragu”, rekla je Vidović i dodala da nisu tačni navodi da glavni tužilac ima pravo obavještavati javnost tek kad se obustavi istraga, jer zakon daje niz ovlaštenja tužiocu, a oštećeni imaju pravo informacija.

Vidović je kazala da Ured disciplinskog tužioca nije dokazao da je sporno pismo tužena dostavila medijima, te da se Burzić disciplinski tereti samo zbog dva istupa o potpuno opštim stvarima.

“Gostujući u TV emisiji nije govorila o slučaju Seferović, niti bilo čemu što bi ugrozilo istragu, dalo prednost optuženim ili oštećenim. Spominjala je samo Alisu Mutap, čije je ime do tada 100 puta spomenuto i to u smislu da je njen iskaz interpretiran na dva različita načina”, rekla je Vidović i navela da ništa od rečenog nije naštetilo ugledu pravosuđa i organa gonjenja.

Prije završnih riječi, stranke u postupku su provele dokaze od kojih su većina medijski članci, te pisma glavne tužiteljice te obavijesti tužilaštava, a prethodno je održano pripremno ročište na kojem su izneseni dokazni prijedlozi.

Disciplinska komsija će odluku o ovoj tužbi donijeti u zakonskom roku.

XS
SM
MD
LG