Linkovi

Globalno zatopljavanje pogoduje širenju malarije i kolere


Globalno zatopljavanje pogoduje širenju malarije i kolere
Globalno zatopljavanje pogoduje širenju malarije i kolere

Emily Shuman: Zarazne bolesti su blisko povezane s klimom, posebice tropske bolesti, poput malarije koju prenose komarci. Komarci su za preživljavanje ovisni o toplijim temperaturama i većoj količini kiše. Ako se globalno povise temperature, onda će se povećati i prijenos malarije.

Globalno zatopljavanje, odnosno klimatske promjene, sa sobom donosi više temperature praćene čitavim nizom povezanih posljedica. Primjerice, očekuje se povećanje izbijanja zaraznih bolesti, koje će se pojaviti i u područjima gdje ih ranije nikad nije bilo.

S porastom temperatura neka će područja dobiti više kiše, neka više suše, a mnogo će učestalije biti i pojave ekstremnih vrwemenskih prilika, poput toplinskih valova i jakih oluja. Sve te promjene očitovat će se i na bolesti.

"Zarazne bolesti su blisko povezane s klimom, posebice tropske bolesti, poput malarije koju prenose komarci. Komarci su za preživljavanje ovisni o toplijim temperaturama i većoj količini kiše. Ako se globalno povise temperature, onda će se povećati i prijenos malarije" - kaže dr. Emily Shuman, specijalistica za zarazne bolesti na Sveučilištu Michigan, koja već godinama prati epidemiološke značajke malarije.

Ona kaže da globalno zatopljavanje mijenja geografsku raširenost te bolesti; sad ju se nalazi i na području istočno-afričkih visoravni, gdje je prije nikad nije bilo: "Bolesti koje se prenose vodom, poput kolere – koju uzrokuje zagađenje pitke vode – isto se tako mogu povećati i u vrijeme suša i u vrijeme velikih kiša."

Emily Shuman kaže da statistički modeli prognoziraju da će se, s porastom temperatura, pogoršati epidemije bolesti poput malarije i kolere: "Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do 2020. biti oko deset posto više zaraznih proljevnih bolesti koje će prvenstveno pogoditi mlađu djecu u zemljama u razvoju."

Javnozdravstveni dužnosnici – kaže Shuman – moraju se sad početi pripremati za očekivane posljedice klimatskih promjena, poboljšavajući sustave ranih upozorenja na epidemije, razvijajući nove načine liječenja, kao i nova cjepiva za sprečavanje izbijaja zaraznih bolesti. Izvješće dr. Shuman objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine.

XS
SM
MD
LG