Linkovi

Zašto je senator John Kerry registrirao jahtu u Rhode Islandu, a ne u Massachusettsu?


Da je smjestio jahtu 'Isabel' u nekoj marini u Massachusettsu – gdje živi – John Kerry bi morao platiti dva poreza, prodajni od 437, 500 dolara te dodatni namet od oko 70 tisuća

Senator iz Massachusettsa i predsjednički kandidat Demokratske stranke iz 2004. godine, John Kerry, odlučio je svoju novu 7 milijuna dolara vrijednu jahtu trajno usidriti u obližnjoj saveznoj državi Rhode Island, a ne u Massachusettsu.

Kritičari tvrde – samo kako bi izbjegao plaćanje poreza na jahte.

Jer, da je smjestio jahtu 'Isabel' u nekoj marini u Massachusettsu – gdje živi – John Kerry bi morao platiti dva poreza, prodajni od 437, 500 dolara te dodarni namet od oko 70 tisuća. Savezna država Rhode Island je 1993. ukinula porezne namete na rekreacijska plovila i od tada je popularno odredište mnogih vlasnika jahti.

Glasnogovornik senatora Kerryja rekao je da John Kerry nije smjestio jahtu u Rhode Island kako bi izbjegao porez već zbog toga što se u toj državi nalazi firma koja ardi na njezinom održavanju. Također, plovilo je dizajnirano, izgrađeni i kupljeno u Rhode Islandu – rekao je predstavnik za tisak senatora Johna Kerryja.

Predstavnik lokalne porezne uprave Massachusettsa izjavio je da će Kerry morati platiti porez ukoliko u sljedećih šest mjeseci ukotvi svoju jahtu na teritoriju te savezne države. Nakon tog razdoblja, savezna država Massachusetts morat će odlučiti da li se treba upustiti u pravnu bitku oko ovog poreznog nemeta.

Kao i niz drugih saveznih država, i Massachusetts prolazi kroz proračunsku krizu koja se sanira rezanjem javnih troškova. Prema listu Boston Herald, Kerryjeva je jahta duga 23 metra, ima dvije kabine, bar i omanji vinski podrum.

XS
SM
MD
LG