Linkovi

Zašto neki vakcinisani protiv Covida ne mogu da putuju u SAD?


Ilustracija - Dvije doze vakcine (Foto: AP/Peter Hamlin)
Ilustracija - Dvije doze vakcine (Foto: AP/Peter Hamlin)

Zato što možda nisu primili vakcine koje su odobrile američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kada su početkom novembra ukinule restrikcije na dolazak putnika iz inostranstva, Sjedinjene Države su dozvolile ulazak samo onima koji su u potpunosti imunizovani vakcinama koje su odobrili FDA ili WHO.

Među vakcinama sa najširom upotrebom, koje ne ispunjavaju taj uslov, su ruski Sputnjik V i kineska KanSino. Sputnjik je odobren za upotrebu u više od 70 zemalja, a KanSino u najmanje devet. WHO i dalje čeka dodatne podatke o obje vakcine prije donošenja odluke.

Vakcine, koje dobiju odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije ili američke FDA, prolaze kroz temeljan proces ispitivanja da bi se utvrdilo da su bezbjedne i efikasne za upotrebu. Eksperti smatraju da WHO i FDA vjerovatno neće odobriti neke vakcine koje se koriste u inostranstvu.

"Neće biti ispitane tokom kliničkih istraživanja sa neophodnom temeljnom provjerom", kaže doktor William Moss, izvršni direktor Međunarodnog centra za pristup vakcinama na Univerzitetu Johns Hopkins.

Izuzetak iz američkog pravila za putovanje su osobe koje su primile Novavaks vakcinu u posljednjoj fazi istraživanja. SAD dozvoljavaju ulazak učesnika istraživanja koji su primili vakcinu, a ne placebo, zašto što je riječ o sveobuhvatnim kliničkim testovima koje je nadzirao nezavisni odbor.

SAD će također dozvoliti da u zemlju uđu putnici koji su dobili bilo koju kombinaciju dvije doze vakcina na spisku FDA i WHO.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG