Linkovi

Zašto je otpušten generalni inspektor State Departmenta?


Generalni inspektor State Deparmenta Steve Linick izlazi iz Kongresa poslije svjedočenja pred odborima za obavještajna pitanja, 2. oktobra 2019.
Generalni inspektor State Deparmenta Steve Linick izlazi iz Kongresa poslije svjedočenja pred odborima za obavještajna pitanja, 2. oktobra 2019.

Kongresmen Eliot Engel, predsjedavajući Odbora za spoljnopolitičke poslove, u ponedjeljak je izjavio da je interni kontrolor State Deparmenta Steve Linick možda otpušten zato što se bližio kraju istrage o ulozi državnog sekretara Mikea Pompea u ubrzanoj prodaji oružja Saudijskoj Arabiji prošle godine. Linicka je 16. maja dužnosti razriješio predsjednik Donald Trump, na zahtjev sekretara Pompea. 

Demokratski zakonodavci su prvo iznijeli tvrdnju da je Linick otpušten zato što je istraživao tvrdnje da su Pompeo i njegova supruga Susan koristili jednog radnika američke vlade da obavlja privatne poslove za porodicu - šeta njihovog psa, podiže odjeću sa hemijskog čišćenja i pravi rezervacije za večere u restoranima.

Međutim, Engel je tweetovao: "Saznao sam da možda postoji drugi razlog za otpuštanje generalnog inspektora Linicka. Njegova kancelarija je, na moj zahtjev, istraživala Trumpovu lažnu vanrednu deklaraciju koju je iskoristio da pošalje oružje Saudijskoj Arabiji. Još nemamo cijelu sliku ali uznemirujuće je da je sekretar Pompeo želio da se Linick smijeni."

Prije godinu dana, Pompeo je saopštio: "Tom prodajom ćemo podržati svoje saveznike, ojačati stabilnost na Bliskom istoku i pomoći tim zemljama da se brane od Islamske republike Iran."

Međutim, nekoliko demokratskih i republikanskih zakonodavaca osudilo je prodaju oružja, pozivajući se na kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Bijela kuća je priznala da je Pompeo preporučio da Linick bude smijenjen, što je četvrti put da je Trump otpustio nekog generalnog inspektora koji je imao ulogu u istragama rada administracije, ili njenom pozivanju na odgovornost. Međutim, generalni inspektori u vladinim agencijama služe američkom predsjedniku, koji ima ovlaštenje da ih otpusti.

Engel je izjavio da se Linickova istraga koncentrisala na vanrednu deklaraciju koju je Trumpova administracija donijela prije godinu dana da bi zaobišla Kongres i odobrila prodaju oružja u vrijednosti od 8,1 milijarde dolara nekoliko zemalja, među kojima su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. SAD su tada saopštile da je oružje bilo neophodno da se odvrati, kako je administracija navela, "maligni uticaj" Irana širom Bliskog istoka.

Senator Bob Menendez
Senator Bob Menendez

Senator Bob Menendez, demokrata iz New Jerseyja i Engel su uputili zajedničko pismo Bijeloj kući zahtijevajući od administracije da do petka preda dokumenta koja se odnose na otpuštanje Linicka.

Predsjednik ne može da otpušta inspektore bez pružanja jasnog razloga i obrazloženja Kongresu - cijelom Kongresu. Tajni razlozi se ne računaju", izjavio je Menendez u nedjelju.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u nedjelju za CBS News da je otpuštanje Linicka bilo nedolično i da bi moglo da bude - nelegalno ako je učinjeno iz odmazde.

Ključni republikanci priskočili su u odbranu Trumpa. Njegov savjetnik za trgovinu Peter Navarro izjavio je za program televizije ABC "This Week" da "podržava sve što ovaj predsjednik radi u smislu odluka koga će da zaposli ili otpusti"

“Tu postoji birokratija i mnogo ljudi koji misle da su oni izabrani predsjednik a ne Donald Trump. I imali smo ogroman problem sa onim što neki nazivaju "državom u državi", tako da mislim da je ta odluka bila ispravna."

Republikanski senator Ron Johnson izjavio je za CNN da ne smatra da su "svi generalni inspektori jednaki" i podsjetio da oni "služe predsjedniku".

Trump je prethodno otpustio Glenn Fine​a, koji je bio zadužen za nadzor vladinog finansijskog odgovora na pandemiju koronavirusa, Michaela Atkinsona, koji je, kao generalni inspektor u obavještajnoj zajednici imao ulogu u pokretanju procesa opoziva predsjednika Trumpa krajem prošle godine, i Christi Grimm​, inspektoricu Sekretarijata za zdravstvo koju je Trump optužio da je proizvela "lažni dosije" o nestašici zaliha medicinskog materijala u bolnicama suočenim sa pandemijom.

Linicka je na položaj generalnog inspektora Državnog sekretarijata postavio predsjednik Barack Obama, demokrata koga Trump često kritikuje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG