Linkovi

Komitet za zaštitu novinara: Ubistva novinara se utrostručila u 2020.


U odnosu na deset ubistava prošle godine, ove godine je ubijeno 30 novinara, a zabilježen je 21 slučaj represije, prema evidenciji CPJ.

Broj novinara ubijenih na poslu i zbog njihovog rada tokom 2020. više je nego udvostručen, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) objavljenom 22. decembra.

Prema novom izvještaju Komiteta za zaštitu novinara Meksiko je u 2020. bio najsmrtonosnija država za medije, gdje se desila gotovo trećina ubistava novinara u ovoj godini.

U Meksiku je ubijeno devet novinara u 2020. što ukupno čini brojku od 120 ubijenih novinara od 2000. Tokom novembra ubijena su tri novinara u deset dana.

Novinari koji izvještavaju u Meksiku rade u okruženju nasilnih krijumčara droge i ukorijenjene korupcije, a predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador nije pokazao političku volju za borbu protiv nekažnjivosti ubistava novinara. Nedavno su ubistvo i niz prijetnji medijima od strane osumnjičene kriminalne bande desetkovali izvještavanje u gradu Iguala, u državi Guerrero. U Meksiku 90 posto ubistava novinara ostaje nerazjašnjeno.

Širom svijeta, najčešće su sumnje za ubistva novinara išle na račun kriminalnih grupa. Međutim, u jednom posebno zastrašujućem slučaju, vladini službenici u Iranu pogubili su novinara Roohallaha Zama 12. decembra nakon što je osuđen na smrt zbog izvještavanja o antivladinim protestima 2017. godine. Budući da je bio zatvoren od 1. decembra, Zam je bio naveden i na godišnjem popisu zatvorenih novinara CPJ-a - ove godine broj zatvorenih novinara dostigli su rekord.

Iako je broj ubistava porastao u 2020. godini, broj direktnih smrtnih slučajeva zbog borbenih dejstava na terenu je tri i pao je na najniži nivo od 2000. godine, jer je pandemija COVID-19 dominirala medijskom pažnjom i otežavala putovanja. Trojica novinara ubijenih u borbi dokumentovali su sukob na sjeveru Sirije, a poginuli su tokom vazdušnih napada za koje se sumnjiče ruske snage udružene s Bašarom al-Asadom.

Uprkos padu broja ubistava povezanih s unakrsnom vatrom, zemlje u sukobu i dalje su opasne za medije. U ponedjeljak, 21. decembra ubijen je još jedan afganistanski novinar u gradu Gazni na istoku zemlje - peti ubijeni ove godine u Afganistanu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG