Linkovi

Zaražene dvije osobe u Trumpovom i Penceovom timu


Predsjednik SAD Donald Trump i potpredsednik Mike Pence (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Predsjednik SAD Donald Trump i potpredsednik Mike Pence (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Bijela kuća pravda mjere koje je preduzela da zaštiti predsjednika Donalda Trumpa i potpredsjednika Mikea Pencea, dok je još jedan radnik Bijele kuće testiran pozitivno na koronavirus, čime je i postavljeno pitanje bezbjednosti najviših lidera Sjedinjenih Država. 

Najnoviji slučaj zaraze je u Penceovom timu, a samo dan nakon sto je Trumpov lični pomoćnik testiran pozitivno na koronavirus, isto se dogodilo sa portparolkom potpredsjednika Katie Miller​, koja je ujedno i supruga jednog od najbližih Trumpovih saradnika Stephena Miller​a.

Visoki zvaničnik administracije istakao je da Trump i Pence nisu skoro bili u kontaktu sa zaraženom, navode medijski izvještaji. Ali oba slučaja u kratkom vremenskom roku povećala su strah da će se predsjednik i potpredsjednik zaraziti, pogotovo što su i Trump i Pence ponovo počeli da idu na putovanja, iako je u Americi oko 75 hiljada ljudi preminulo od COVID-19.

Portparolka Kayleigh McEnany je istakla da je nekoliko novih mjera preduzeto da se zaštite visoki zvaničnici, navodeći da Bijela kuća skuplja podatke o kontaktima sa oboljelima i sastavlja nove prijedloge za radnike koji moraju da obavljaju neophodne poslove.

"Preduzeli smo sve mere da zaštitimo predsednika", rekla je ona.

Kako je rekla na brifingu u Bijeloj kući rekla novinarima da se redovno čisti i primenjuje socijalna distanca što nije bio slučaj na nekim posećenim događajima u Beloj kući.

"Učinili smo sve što doktorica Deborah Birx i doktor Antony Fauci traže", rekla je McEnany navodeći stručnjake tima Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Trump je ranije u petak, u intervjuu Fox Newsu u jutarnjem pogramu Fox and Friends upitan da li oni koji mu služe hranu, pokrivaju lice, odgovorio: "Već su počeli".

Bijela kuća takođe je uvela dnevno testiranje Trumpa i Pencea, umjesto nedjeljnog. Obojica su negativni na koronavirus, i osjećaju se zdravo, nakon što je obolio predsjednikov pomoćnik koji je inače pripadnik mornarice.

Trump je takođe rekao Fox Newsu da nije još testiran na antitijela za koronavirus, ali da će se to dogoditi uskoro. Takav test pokazuje prethodnu izloženost virusu.

Trump i Pence i dalje ne odustaju od gustog rasporeda pojavljivanja u javnosti. Potpredsjednik, koji vodi tim Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa odletio je u petak u Iowu da razgovara sa vjerskim liderima o tome kako okupljati ljude odgovorno, ali i sa snabdjevačima hrane.

Kako je visoki predstavnik administracije rekao novinarima, nakon što je utvrđeno da je u Penceovom timu oboljela predstavnica za medije, zaustavljeno je i odloženo polijetanje potpredsjednikovog aviona ranije u petak.

"Vratili smo se nazad iz predostrožnosti i ispitali sve kontakte oboljele", rekao je zvaničnik, dodajući da su šestoro osoba koje su sa njom bile u kontaktu, udaljili sa leta prije nego što su poletjeli. Kasnije je svih šest osoba bilo negativno na koronavirus.

Trump je u petak bio na ceremoniji obilježavanja godišnjice kraja Drugog svjetskog rata sa veteranima, a ni on, ni prva dana Melania Trump, veterani, niti vojni zvaničnici nisu viđeni da su nosili maske. Upitana o sigurnosti starijih učesnika, Mekeneni je rekla:

"Sami su odabrali da dođu tamo, jer su stavili svoju naciju na prvo mjesto. Htjeli su da budu sa svojim vrhovnim komandantom ovog istorijskog dana".

Trump se kasnije sastao sa republikanskim članovima Kongresa u Bijeloj kući, gdje takođe nije primjećeno da su nosili maske.

"Diktatori, kraljevi, kraljice"

Zaštitne maske teško padaju Trumpu i Penceu. Trump je rekao da on ne bi nosio masku i nije nijednom viđen u javnosti da je nosi ni na nekom događaju tokom pandemije, ali je rekao reporterima da je nosio masku u posjeti fabrici maski u Arizoni.

"Pošto viđam predsjednike, premijere, diktatore, kraljeve, kraljice... Ne mogu da zamislim sebe sa tim, zaista ne mogu", rekao je Trump početkom aprila, kada je Centar za prevenciju zaraznih bolesti preporučio da svi nose maske da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Od virusa, koji se prvo pojavio u Wuhanu u Kini, u Americi je zaraženo više od milion i 200 hiljada ljudi, a milioni su ostali bez posla kao rezultat mjera za sprečavanje infekcije. Te mjere su relaksirane u nekim državama, ali mnoge i dalje preporučuju nošenje maski.

I Trump i Pence su kritikovani jer ne nose maske, uz napomenu da tako postavljaju loš primjer za Amerikance.

Pence nije nosio masku dok je posećivao pacijente u May klinici u Minnesoti, navodeći da se često testira. Poslije je rekao da bi je stavio, navodeći da to nosi simboličnu poruku.

XS
SM
MD
LG