Linkovi

Zapovjednik misije u Afganistanu promijenjen, ali strategija ostaje ista


Predsjednik Barack Obama smijenio je generala Stanleya McChrystala – dosadašnjeg zapovjednika u Afganistanu – zbog toga što je iskazao nepoštovanje prema visokim državnim dužnosnicima, te što je dopustio da takav odnos prevlada i među njegovim suradnicima

Promjena zapovjednika misije u Afganistanu, koju je predsjednik Obama objavio jučer, bila je prilično iznenadna. No, washingtonski analitičari kažu da ona neće dovesti i do promjene u strategiji. Osim toga, među američkim analitičarima vlada izvjesno olakšanje da je novi zapovjednik američkih i snaga NATO-a general David Petraeus.

Predsjednik Barack Obama smijenio je generala Stanleya McChrystala – zapovjednika u Afganistanu – zbog toga što je iskazao nepoštovanje prema visokim državnim dužnosnicima, te što je dopustio da takav odnos prevlada i među njegovim suradnicima.

Analitičarka Sally McNamara iz Zaklade Heritage u Washingtonu upravo se vratila iz Afganistana. Ona je puna hvale za vojne kvalitete smijenjenog generala McChrystala, bez obzira na – kako kaže – 'pogrešku u prosuđivanju' koju je napravio kada je pred jednim novinarom kritizirao i ismijavao političare. No, bez obzira na njegovu smjenu, u Afganistanu će se i dalje primjenjivati McChrystalova strategija borbe protiv pobunjenika, usvojena krajem prošle godine – kaže Sally McNamara:

"Mislim da će ta strategija i dalje ostati na snazi. David Petraeus, koji će zamijeniti McChrystala, ima vlastiti stil. No, i njega jako poštuju. Iako će biti teško zamijeniti generala McChrystala, Petraeus je više nego sposoban da to učini."

Washingtonski analitičari nisu bili iznenađeni jučerašnjom smjenom Stanleya McChrystala. Međutim, imenovanje Davida Petraeusa iznenadilo je mnoge, ali u pozitivnom smislu. Američka strategija u Afganistanu posljednjih tjedana često se kritizira. Napredak ofenzive na jugu razmjerno je spor. Ima i kritika da američka vojska ne može dovoljno agresivno nastupati protiv talibana, kako bi se spriječile civilne žrtve.

Također, tu je i zamjerka u vezi sa spremnošću afganistanske vojske da obavlja svoj dio posla kao i kritike oko korumpiranosti afganistanskih vlasti. Kod njih je, inače, Stanley McChrystal uživao velik ugled. Bivši ministar unutrašnjih poslova u afganistanskoj vladi Ali Jalali kaže da će 'general McChrystal u Kabulu svima nedostajati,' ali i dodaje da je imenovanje generala Davida Petraeusa ' briljantna ideja:'

"General McChrystal je imao vrlo bliske odnose s afganistanskim vodstvom. Predsjednik Karzai smatrao je da on razumije osjetljivost naše situacije i našu kulturu. Bio je vrlo zadovoljan što je McChrystal poduzeo mjere da smanji civilne žrtve, smanji noćne napade iz zraka te noćne pretrese domova. No, moram reći da general David Petraeus ima vrlo dobre odnose s afganistanskim čelništvom."

Generalu Davidu Petraeusu stavlja se u zaslugu 'preokret' situacije u Iraku, 2007. i 2008. Kao zapovjednik svih američkih snaga u regiji Srednje i Južne Azije te Srednjeg istoka, David Petraeus je – kao nadređeni Stanleyu McChrystalu – također sudjelovao u stvaranju nove – protu-pobunjeničke strategije za Afganistan. Ta se strategija temelji na zaštiti civila u urbanim područjima, jačanju lokalne vojske i policije te razvoju lokalne vlasti. Joe Lieberman - bivši demokrat, a sada neovisni član Senata – pozdravio je imenovanje Davida Petraeusa za zapovjednika misije u Afganistanu:

"Bilo je vrlo važno da predsjednik potvrdi svoju podršku ovakvoj strategiji, i njezinom uspjehu. Ja mislim da sada, s Davidom Petraeusom, imamo vrlo dobre šanse da i uspijemo s tom strategijom."

Sally McNamara iz Zaklade Heritage uvjerena je da će za otprilike tri godine situacija u Afganistanu biti znatno stabilnija nego danas – baš kao što je slučaj i s Irakom.

XS
SM
MD
LG