Linkovi

Nepravilnosti u zapošljavanju supruge gradonačelnika Banja Luke


Obavijest Upravnog inspektorata
Obavijest Upravnog inspektorata

Sanja Radojičić, supruga funkcionera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igora Radojičića, nije u skladu sa zakonom zaposlena u Eelektroprenos Bosne i Hercegovine (BiH).

To je utvrdio Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH nakon što je slučaj pokrenuo Transparency International BiH (TI BiH).

Iz TI BiH kažu kako su putem svog Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije u septembru 2016. godine dobili prijavu o tom zapošljavanju.

TI BiH je saopćio kako je zatim zatražio od Elektroprenosa više informacija o zapošljavanju Sanje Radojičić. Ona je ranije bila pomoćnica ministra finansija Republike Srpske.

Podaci koje je prikupio TI BiH pokazuju da je ona zaposlena na osnovu Sporazuma o preuzimanju zaposlenika koji je potpisan između Zorana Tegeltije, ministra finansija RS, i Mate Žarića, generalnog direktora Elektroprenosa.

„Zakon predviđa mogućnost sporazumnog preuzimanja zaposlenih samo između institucija BiH, njenih organa i drugih pravnih lica, i nije ga stoga moguće zaključiti sa entitetskim ministarstvom”, saopćio je TI BiH.

Nakon toga, TI BiH je poslao zahtjev Upravnom inspektoratu da ispita zapošljavanje Sanje Radojičić u Elektroprenos.

Iz TI BiH kažu da su njihove tvrdnje potvrđene i da je Upravni inspektorat naložio Elektroprenosu „da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa Sanje Radojičić”.

TI BiH će i dalje pratiti ovaj slučaj koji, kako kažu, predstavlja nastavak prakse „spornog zapošljavanja rodbine vodećih funkcionera RS u Elektroprenosu”.

Na lokalnim izborima održanim u oktobru prošle godine, Igor Radojičić je izabran za gradonačelnika Banja Luke.

XS
SM
MD
LG