Linkovi

Zamrznuto 30 milijardi dolara bogatstva ruskih oligarha


Jahta Amadea koju su Sjedinjene Države zaplenile u gradu Honolulu na Havajima. Plovilo je u vlasništvu oligarha Sulejmanu Kerimovu (REUTERS/Marco Garcia)
Jahta Amadea koju su Sjedinjene Države zaplenile u gradu Honolulu na Havajima. Plovilo je u vlasništvu oligarha Sulejmanu Kerimovu (REUTERS/Marco Garcia)

Multinacionalna radna grupa, čija je svrha zapljena bogatstva ruskih oligarha, u prvih 100 dana rada zamrzla je 30 milijardi dolara imovine i sredstava pojedinaca protiv kojih su uvedene sankcije, saoptšio je američki Sekretarijat za finansije.

Osim jahti, drugih plovila i luksuznih nekretnina, blokirano je i 300 milijardi dolara novčanih sredstava ruske Centralne banke koja su imobilizirana, javila je agencija AP.

Cijena rata za Rusiju nastavlja da bude sve skuplja", navodi se u saopštenju u vezi sa radom REPO grupe.

Grupu su marta 2022. sazvali američka sektetarka za finansije Dženet Jelen i državni tužilac Merik Garland u saradnji sa nekoliko država i Evropskom komisiju koje istražuju i Krivično gone oligarhe i drugih pojedinaca koji su saveznici ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ranije tokom mjeseca, u okviru njenih aktivnosti, najavljeno je uvođenje sankcija Godu Nisanovu, jednom od najbogatijih ljudi u Evropi, i Alekseju Mordašovu, koji važi za jednog od najimućnijih ruskih milijardera.

„Članovi REPO grupe će nastaviti da prate imovinu koja se nalazi pod sankcijama i sprječavati podrivanje mjera koje su uvedene", navedeno je u saopštenju američkog sekretarijata.

Dio stručne pravne javnosti izaražavao je zabrinutost da bi se na udaru embarga mogle naći i osobe koje nemaju nikakve veze s ratom – pozivajući na oprez kako ne bi bili kažnjeni nevini ljudi.

Američke vlasti su na to reagovale navodima da, u ratnim okolnostima koje su izazvale svjetsku krizu prehrambenih proizvoda, nastoje da ostvare maksimalan učinak sankcija na određena lica i entitete - istovremeno nastojeći da se ne dogode prelivanja koja bi mogla uticati na globalna tržišta roba i zalihe hrane.

Grupu su marta 2022. sazvali američka sektetarka za finansije Dženet Jelen i državni tužilac Merik Garland u saradnji sa nekoliko država i Evropskom komisiju koje istražuju i Krivično gone oligarhe i drugih pojedinaca koji su saveznici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osnovana je marta 2022. na inicijativu američke sekretarke za finansije Dženet Jelen i sekretara za pravosuđe Merika Garlanda u saradnji sa nekoliko država i Evropskom komisiju.

Oni zajednički sprovode istrage i krivično gone oligarhe i druge pojedinace - saveznike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG