Linkovi

Uz nerede u Cetinju, ustoličen mitropolit Joanikije


Suzavac u centru Cetinja
Suzavac u centru Cetinja

Na Cetinju je već drugi dan napeta situacija zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog SPC Joanikija. Protivnici ustoličenja blokirali su prilaze Cetinju i sukobljavali se sa policijom, a sukoba je bilo i u centru grada.

Kako javljaju reporteri Glasa Amerike koji su ušli u Cetinje, policija je ispalila velike količine suzavca na okupljene protivnike ustoličenja na Dvorskom trgu, koji se nalazi na 200 metara od Cetinjskog manastira.

Uprava policije saopštila je da su prilikom intervencije policije na Cetinju dva policajca zadobila povrede i privedeno osam demonstranata zbog napada na policajce.

Na Cetinju je trenutno mirno, a policija kontroliše ispražnjeni dvorski trg i ostale prilaze Cetinjskom manastiru, u kome je danas ustoličen mitropolit Joanikije.

Protivnici ustoličenja blokirali su prilaze gradu i sukobljavali se sa policijom u centru Cetinja, na šta je policija odgovorila suzavcem.

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru, pošto je tamo, zajedno sa patrijarhom SPC Porfirijem, stigao helikopterom. Mediji su prenijeli da je sveštenstvo SPC vraćeno sa puta ka Cetinju.

Protivnici ustoličenja su u nedelju ujutru zapalili barikadu od automobilskih guma na putu od Podgorice ka Cetinju u mjestu Belveder, gdje su se u oko 8:30 čuli pucnji i nekoliko snažnih detonacija. Demonstranti su blokirali glavni put prema Cetinju kako bi onemogućili policiju da udje u grad i uspostavi kontrolu uoči ustoličenja Joanikija

Patrijarh SPC Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom stigli na Cetinje, i imaju jako obezbeđenje.

Policija na Cetinju ranije je bacila suzavac na građane okupljene na glavnom gradskom trgu, koji se protive ustoličenju Joanikija u crnogorskoj prijestonici.

RTCG je prenijela da je policija intervenisala više puta, a da je suzavac ispaljen na nekoliko lokacija, kao i da su povređene četiri osobe koje su puštene na kućno lečeje.

U samom centru na trgu Kralja Nikole su kordoni policije, koja je ispaljivala gumene metke na demonstrante, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Demonstrant povrijeđen gumenim metkom (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)
Demonstrant povrijeđen gumenim metkom (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)

Jake policijske snage u međuvremenu su pristigle u mjesto Belveder, dva kilometra udaljeno od Cetinja, gdje građani od subote ujutro blokiraju glavnu saobraćajnicu koja vodi do grada.

Kako javljaju dopisnici Glasa Amerike, koji su na licu mjesta, policija je upozorila demonstrante da se raziđu i uklone barikade, ali za sada ne interveniše.

Policija upozorila demonstrante da se raziđu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Demonstranti su prethodno očekivali dolazak Joanikija i patrijarha srpskog Porfirija.

Okupljene građane, na putu za Cetinje, obišao je i bivši predsjednik Filip Vujanović koji je pozdravljen aplauzom.

Ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru, planirano za nedelju ujutro, izazvalo je oštro protivljenje dijela crnogorske javnosti i zaoštravanje etničkih tenzija u Crnoj Gori.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović je na svom nalogu na Tviteru ustvrdio da su poslanici DPS-a napali policiju na Cetinju.

Učesnici protesta su saopštili da neće dozvoliti SPC da obavi ceremoniju u manastiru koji Crnogorci smatraju simbolom svoje duhovnosti i nacionalnog identiteta.

Blokada na ulazu u Cetinje (Foto: VOA)
Blokada na ulazu u Cetinje (Foto: VOA)

Sjedinjene Države su prethodno pozvale sve činioce, a posebno političke lidere u Crnoj Gori da doprinesu stišavanju tenzija.

"Istrajaćemo dok se ustoličenje ne izmjesti"

Novinarska ekipa Glasa Amerike prošla je nekoliko policijskih blokada da bi stigla u Belveder gdje su gradjani, pristalice opozicije i crnogorske nacionalne organizacije postavili barikade od automobila, guma i kamenja.

Građani o blokadi puta do Cetinja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

"Ovdje smo od 2 sata, planiramo da ostanemo do daljnjeg, dok se ustoličenje Joanikija ne izmjesti iz Cetinja u Podgoricu. Imamo namjeru da budemo istrajni i da ne odustajemo...Negira se postojanje crnogorske nacije, naše kulture, kradu nam sve što mogu da nam ukradu, prijete nam Srebrenicom", kaže za Glas Amerike Anđela Ivanović, liderka Crnogorske partije i bivša predsjednica Skupštine Opštne Budva.

Prve dvije blokade policija je postavila u naselju Donja Gorica u Podgorici, gdje su bili prisutni i protivnici ustoličenja revoltirani blokadom puta prema Cetinju od strane policije.

Medju njima je bio i bivši ambasador Crne Gore u SAD i Vatikanu, Miodrag Vlahović.

"Nema Crne Gore bez Crnogoraca i Crnogorki, s jedne strane. S druge strane, mi u ovoj zemlji treba da budemo svi zajedno, svi jednaki, svoji na svome...Ovo je uvertira za predstojeći popis koji aktuelna vlast, i oni koji diriguju njome, doživljavaju kao elementarno nacionalno i etničko prebrojavanje. Ovo što se dešava je nasilje na više nivoa", rekao je Vlahović za Glas Amerike.

Bivši ambasador u SAD o ustoličenju Joanikija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Prethodno su ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici vjernici i pristalice SPC, te zvaničnici crnogorske vlade, dočekali patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita crnogorsko-primiorskog Joanikija, koji su u hramu održali liturgiju.

Gradjani okupljeni na svečanosti ispred hrama u Podgorici, koji su na skupu nosili trobojke i pjevali pjesme o Kosovu i Srbiji, očekuju da ceremonija ustoličenja bude obavljena na Cetinju.

"Ako bude sreće biće ustoličen. Nadam se da će se Cetinjani dozvati pameti i da će dopustiti da taj svečani čin sjutra bude obavljen. Žalosno šta je Cetinje doživjelo. Grad heroj, grad mitropolita. Mitropoliti su tu uvijek bili ustoličeni", kaže Dejan Mašković.

"Očekujemo ustoličenje na Cetinju"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

SPC je u subotu demantovala izvještaje pojedinih medija da se odustalo od ustoličenja Joanikija na Cetinju.

"Sjutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh Porfirije.

XS
SM
MD
LG