Linkovi

Zapadni zvaničnici planiraju upozoriti UAE na trgovinu sa Rusijom


Zvaničnici SAD, Velike Britanije i EU planiraju ove sedmice izvršiti pritisak na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da zaustave isporuke robe Rusiji koja bi mogla pomoći Moskvi u ratu protiv Ukrajine, objavio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.

Zvaničnik UAE, u odgovoru na Reutersov zahtjev za komentar, rekao je da se zemlja "strogo pridržava sankcija UN-a i da ima jasne i snažne procese za rješavanje sankcionisanih subjekata".

Ujedinjeni Arapski Emirati "kontinuirano prate izvoz proizvoda dvostruke namjene", koji imaju i civilnu i vojnu primjenu, pod svojim pravnim okvirom za kontrolu izvoza, dodao je zvaničnik.

Zvaničnici iz Washingtona i evropskih prijestolnica posjetili su UAE u sklopu zajedničkog globalnog napora da se kompjuterski čipovi, elektronske komponente i drugi takozvani proizvodi dvostruke namjene zadrže van ruskih ruku, navodi se u izvještaju WSJ-a.

UAE, članica naftne alijanse OPEC+ koja uključuje Rusiju, održala je dobre odnose s Moskvom uprkos pritisku Zapada da pomogne u izolaciji Rusije zbog invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru 2022. To nije u skladu sa globalnim sankcijama uvedenim Moskvi.

XS
SM
MD
LG