Linkovi

Saveznici oprezni u pogledu strategije protiv ISIS


Borci Islamske države na paradi u Raki, na severu Sirije, ranije ove godine.
Borci Islamske države na paradi u Raki, na severu Sirije, ranije ove godine.

Zapadni saveznici i neke vlade na Bliskom istoku pozdravili su strategiju predsednika Obame za pobedu nad ekstremističkom grupom Islamska država u Iraku i Siriji. Medjutim, mnogi ističu da je koaliciju lakše formirati nego održati.

Predsednik Obama je naglasio da je ključni deo njegove strategije, kako se izrazio, „široka koalicija partnera“. Ta inicijativa započela je na nedavnom samitu NATO-a u Velsu gde se 10 zemalja saglasilo da će raditi zajedno kako bi porazile ekstremiste u Iraku i Siriji. Britanski brigadir u penziji Ben Beri, sada saradnik Medjunarodnog instituta za strateške studije, kaže da je verovarovatno da će medju evropskim vladama i narodima postojati veća podrška ovoj kampanji u Iraku nego što je bio slučaj sa prethodnom.

„Mislim da do tog sastanka ne bi ni došlo da šefovi vlada tih zemalja nisu bili prilično sigruni da će imati podršku političkih krugova, javnosti i medija za bar ograničenu akciju u tom smislu.“

To potvrdjuju i najnovija ispitivanja javnog mnjenja. Francuska će uskoro biti domaćin sastanka čiji cilj je dalja koordinacija aktivnosti i pridobijanje podrške javnosti. Medjutim, Robin Simkoks iz Društva „Henri Džekson“, kaže da ipak postoje granice do kojih su Evropljani spremni da idu.

„Svakako će biti manje podrške ukoliko dodje do angažovanja kopnenih trupa. Ali, nažalost kopnene trupe će možda biti neophodne da bi se porazio ISIS.“

Pored vazdušnih udara, predsednik Obama će uputiti dodatnih 475 vojnika u Irak da bi obučili i savetovali lokalne snage i pomogli im u obaveštajnoj aktivnosti, dok će saveznici prodati Iraku dodatnu vojnu opremu.

Državni sekretar Džon Keri je na Bliskom istoku gde nastoji da pridobije podršku zemalja regiona za zajedničku akciju, dok je Saudijska Arabija pristala da objekti za obuku trupa budu na njenoj teritoriji.

Robin Simkoks ističe da je pomoć zemalja regiona potrebna.

To nije samo američki problem. To ugrožava ceo Bliski istok. Trebalo bi očekivati da će se Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Turska pridružiti i pružiti podršku Sjedinjenim Državama u ovom slučaju.“

Medjutim, Ketlin Mekinis, iz Londonskog Četem Hausa, kaže da vodeće arapske zemlje imaju različita gledišta o tome kako treba voditi borbu protiv ekstremista i šta treba da bude sledeći korak.

„Ne radi se samo o tome kako poraziti ISIS već i kako bi Bliski istok trebalo da izgleda u budućnosti. Kada se radi o koaliciji, to je mnogo složenije pitanje.“

Predsednik Obama je rekao da će borba protiv ISIS-a biti dugotrajan napor, koji će možda trajati godinama. Takve kampanje obično imaju i svoje posledice koje bi mogle da otežaju sposobnost da se održi koalicija čije formiranje je u toku, kao i podrška javnosti za nju.

XS
SM
MD
LG