Linkovi

Na Zapadnom Balkanu 35 posto mladih nezaposleno


Arhiv - Biro za zapošljavanje u Banjaluci, februar 2018.
Arhiv - Biro za zapošljavanje u Banjaluci, februar 2018.

Prosječna stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu je 2020. godine bila 35,1 posto, rekla je danas u Sarajevu generalna sekretarica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Stopa nezaposlenosti mladih je u EU upola niža - 16,9 posto, rekla je ona na predstavljanju Studije o nezaposlenosti među mladima na Zapadnom Balkanu.

Dio krivice za stanje na Balkanu se može pripisati pandemiji COVID-19 koja je zaustavila otvaranje radnih mjesta, "ali da bi se situacija sa nezaposlenošću među mladima promijenila, potrebno je ukloniti uzrok problema, a ne samo se baviti posljedicama", rekla je Bregu.

Na konferenciji "Dajte mladima šansu" rekla je da je 2020. godine zaposlenost među mladima u svih šest zemalja Zapadnog Balkana bila ispod 27 posto, pri čemu postoji i dubok rodni jaz jer je prosječna stopa zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 posto, a mladića 24,8 posto.

Bregu je preporučila da se primjeni Garancija za mlade na Zapadnom Balkanu, po uzoru na program EU koji je pomogao milionima mladih Evropljana da dobiju kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili stažiranje u periodu od četiri mjeseca nakon gubitka zaposlenja ili završetka obrazovanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG