Linkovi

Zapadni Balkan među prioritetima francuskog predsjedavanja EU


France Macron EU
France Macron EU

Predsjednik Francuske, Emmanuel Macron (Emanuel Makron) iznio je stajalište da je neophodno razjasniti pitanje evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana te je najavio održavanje konfrencije posvećene ovom regionu u junu naredne godine.

Macron je govorio o prioritetima francuskog predsjedavanja Evropskom unjiom (EU) koje počinje od prvog januara 2022. godine.

On je ocijenio da je Zapadni Balkan više od susjedstva Evrope, jer je "u srcu Evrope".

"Taj region danas prolazi kroz nove napetosti. Istorija se vraća. Ponekad se vraća i tragičnost. Danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu", naveo je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

On je objasnio da EU treba voditi politiku ponovnog angažovanja, ali i investicija kako "bismo favorizovali ekonomsku integraciju regona; razvili razmjenu ljudi, pokrenuli pitanje manjina koje je prisutno u regionu, ali i boriti se protiv uticaja i manipulacija koje su posljedica djelovanja više regionalnih sila koje preko Balkana žele da destabilizuju Evropu".

"Vjerujem da je taj politički i ekonomski rad prema Zapadnom Balkanu prava agenda suverenosti za našu Evropu jer ne možemo da izgradimo mirnu Evropu u narednih 50 godina ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas. To znači da treba razjasniti njegovu evropsku perspektivu, reinvestirati u region i njegovo jedistvo i imati zajedničku ambiciju za decenije koje slijede", izjavio je Macron.

Francuski predsjednik se smatrao "kočnicom" procesa proširenja EU prema Zapadnom Balkanu.

Neposredno nakon izbora na čelo Francuske, Emmaneul Macron je 2017. godine izjavio da je proširenje EU nemoguće bez unutrašnjih reformi u evropskim institucijama.

Isto i čvršće stajalište je iznio uoči samita u Sofiji, kada je EU, prvi put nakon 15 godina organizovala samit sa državama Zapadnog Balkana.

U oktobru 2019. godine, spriječio je otvaranje pristupnih pregovora između EU i Sjeverne Makeodnije i Albanije. Radilo se o ključnom trenutku za EU budući da je S. Makeodnija već bila riješila bilateralani spor sa susjednom Grčkom i kao rezultat promijenila i ime države.

Emmanel Macron je tražio da se promijeni stav prema pristupnom procesu i to je bio razlog zašto je Evropska komisija (EK) usvojila novu revidiranu metodologiju za pregovore u članstvu, samo par mjeseci kasnije, odnosno u februaru 2020. godine.

Za Francusku se takođe smatralo da blokira viznu liberalizaciju za Kosovo, iako Evropska komisija od 2018. traži od država članica da se ukine bezvizni režim sa kosovske građane.

Francusko predsjedavanje Evropskom unijom trajaće od prvog januara do 30. juna naredne godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG