Linkovi

Zapadne diplomate nastoje spriječiti širenje Gaze nakon tri mjeseca rata


Izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze.
Izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze.

Najviši američki i evropski diplomati vodili su kampanju na Bliskom istoku u nedjelju kako bi spriječili širenje rata u Gazi po cijeloj regiji, ali tri mjeseca nakon sukoba, još krvoprolića je naglasilo izazov dok Izrael nastavlja sa svojim operacijama.

Američki državni sekretar Antony Blinken i najviši diplomata Evropske unije, Josep Borrell, bili su na odvojenim putovanjima u regiji kako bi pokušali suzbiti prelijevanje rata u Liban, Zapadnu obalu i brodske rute na Crvenom moru, gdje su jemenski Huti povezani s Iranom obećali da će nastaviti s napadima dok Izrael ne zaustavi svoju kampanju u palestinskoj enklavi.

"Imamo intenzivan fokus na sprječavanju širenja ovog sukoba", rekao je Blinken na početku svog putovanja. On je u nedjelju bio u Jordanu, a planira putovati u Izrael, Zapadnu obalu, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat tokom svog četvrtog putovanja u regiju.

Jordanski kralj Abdulah pozvao je Blinkena da iskoristi uticaj Washingtona na Izrael kako bi ga pritisnuo na hitan prekid vatre, navodi se u saopštenju palate, upozoravajući na "katastrofalne posljedice" nastavka izraelske vojne kampanje.

Uprkos globalnoj zabrinutosti zbog pogibija i razaranja u Gazi i raširenih poziva na prekid vatre, izraelsko javno mnijenje ostaje čvrsto iza operacije čiji je cilj zbrisati grupu Hamas koja vlada Gazom, iako je podrška premijeru Benjaminu Netanyahuu naglo opala.

On nije preuzeo odgovornost za sigurnosne propuste koji su dozvolili islamskim militantima Hamasa da napadnu južni Izrael 7. oktobra, ali je obećao da će nastaviti s akcijom odmazde.

"Rat se ne smije zaustaviti dok ne postignemo sve ciljeve - eliminaciju Hamasa, povratak svih naših talaca i osiguranje da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu", rekao je Netanyahu. "Ovo govorim i našim neprijateljima i našim prijateljima."

Prema izraelskim zvaničnicima, 7. oktobra je ubijeno oko 1.200 ljudi, a 240 je uzeto za taoce. Vjeruje se da Hamas još uvijek drži više od 100 talaca.

Za Izraelce, najsmrtonosniji dan u historiji zemlje i izvještaji o zločinima koji su se kasnije pojavili ostavili su osjećaj da je u pitanju opstanak zemlje.

U izraelskoj ofanzivi do sada je ubijeno 22.835 Palestinaca u Gazi, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici u nedjelju.

Susrevši se s kraljem Abdullahom u Amanu, Blinken je "naglasio protivljenje SAD nasilnom raseljavanju Palestinaca sa Zapadne obale i Gaze i ključnu potrebu da se zaštite palestinski civili na Zapadnoj obali od ekstremističkog nasilja naseljenika", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u saopćenju.

Borbe su raselile većinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze, a mnogi domovi i civilna infrastruktura ostali su u ruševinama usred akutne nestašice hrane, vode i lijekova.

"Nadamo se da... Blinken nas gleda s okom milosrđa, okončava rat, okončava bijedu u kojoj živimo", rekla je Um Mohamad Al-Arqan, dok je stajala pored šatora u kojem živi.

Najviši diplomata Washingtona također će imati za cilj da izvrši pritisak na kolebljive muslimanske nacije na Bliskom istoku da se pripreme da igraju ulogu u obnovi, upravljanju i sigurnosti Gaze ako i kada Izrael uspije eliminirati Hamas, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG