Linkovi

Most između SAD i Kanade otvoren, policija raščistila proteste


Kanadska policija uhapsila je jednog učesnika blokade mosta koji vodi ka SAD
Kanadska policija uhapsila je jednog učesnika blokade mosta koji vodi ka SAD

Kanadska policija uhapsila je jednog od učesnika blokade mosta, koji povezuje provinciju Ontario i američku državu Mičigen. Kamiondžije u Kanadi pet dana blokiraju taj most na graničnom prelazu, protesti nedeljama traju i u Otavi, a šire se i po drugim gradovima Kanade i po svijetu.

Kamiondžije se protive obaveznoj vakcinaciji i drugim vladinim pandemijskim restrikcijama.

Policija je uhapsila jednog 27-godišnjeg učesnika blokade. Sud u Ontariju je prethodno izdao naredbu da se blokada mosta okonča, a ta provincija je proglasila i vanredno stanje. Nije, međutim, poznato kada će saobraćaj biti normalizovan.

Most Ambasador je jedan od najprometnijih između Kanade i SAD i preko njega se odvija veliki udio prometa robe. Protest kamiondžija poremetio je lanac snabdijevanja.

"Konvoj slobode", kako se naziva protest kamiondžija, počeo je u Otavi, zbog uslova da samo vakcinisani mogu da uđu u Kanadu. Taj protest traje već 17 dana i prerastao je u demonstracije protiv pandemijskih restrikcija vlade Džastina Trudoa. Kamiondžijama su se priključili i drugi građani u automobilima, kombijima.

U subotu je u centru grada bilo oko 4.000 ljudi. Policija u Otavi je napravila novi komandni centar u kojem su, osim provincijske, i pripadnici federalne policije.

Protesti su se proširili i po drugim mjestima: na graničnim prelazima u Alberti i Manitobi, kao i na autoputu u Britanskoj Kolumbiji.

Prema navodima kanadske policije, demonstranti dobijaju finansijsku podršku i iz SAD. Neke banke u Kanadi su zamrzle račune sa milionima dolara koji stižu kao donacija za proteste.

Protest protiv kovid ograničenja u Otavi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Protesti kamiondžija su se proširili i po svijetu - u SAD, Francuskoj, Novom Zelandu i Australiji.

U Parizu je policija bacala suzavac na protestnu kolonu koja je blokirala Šanzelize.

Procjene su da je, zbog blokada kamiondžija, automobilska industrija izgubila skoro 700 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG