Linkovi

Most između SAD i Kanade otvoren, policija raščistila proteste


Kanadska policija uhapsila je jednog učesnika blokade mosta koji vodi ka SAD

Kanadska policija uhapsila je jednog od učesnika blokade mosta, koji povezuje provinciju Ontario i američku državu Mičigen. Kamiondžije u Kanadi pet dana blokiraju taj most na graničnom prelazu, protesti nedeljama traju i u Otavi, a šire se i po drugim gradovima Kanade i po svijetu.

Kamiondžije se protive obaveznoj vakcinaciji i drugim vladinim pandemijskim restrikcijama.

Policija je uhapsila jednog 27-godišnjeg učesnika blokade. Sud u Ontariju je prethodno izdao naredbu da se blokada mosta okonča, a ta provincija je proglasila i vanredno stanje. Nije, međutim, poznato kada će saobraćaj biti normalizovan.

Most Ambasador je jedan od najprometnijih između Kanade i SAD i preko njega se odvija veliki udio prometa robe. Protest kamiondžija poremetio je lanac snabdijevanja.

"Konvoj slobode", kako se naziva protest kamiondžija, počeo je u Otavi, zbog uslova da samo vakcinisani mogu da uđu u Kanadu. Taj protest traje već 17 dana i prerastao je u demonstracije protiv pandemijskih restrikcija vlade Džastina Trudoa. Kamiondžijama su se priključili i drugi građani u automobilima, kombijima.

U subotu je u centru grada bilo oko 4.000 ljudi. Policija u Otavi je napravila novi komandni centar u kojem su, osim provincijske, i pripadnici federalne policije.

Protesti su se proširili i po drugim mjestima: na graničnim prelazima u Alberti i Manitobi, kao i na autoputu u Britanskoj Kolumbiji.

Prema navodima kanadske policije, demonstranti dobijaju finansijsku podršku i iz SAD. Neke banke u Kanadi su zamrzle račune sa milionima dolara koji stižu kao donacija za proteste.

Protest protiv kovid ograničenja u Otavi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Protesti kamiondžija su se proširili i po svijetu - u SAD, Francuskoj, Novom Zelandu i Australiji.

U Parizu je policija bacala suzavac na protestnu kolonu koja je blokirala Šanzelize.

Procjene su da je, zbog blokada kamiondžija, automobilska industrija izgubila skoro 700 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG